Jandroković tjedan dana nakon ubojstva Chica formirao radnu skupinu za Boliviju

GOTOVO tjedan dana nakon što je ubijen hrvatski državljanin Eduardo Rozsa Flores Chico, a Mario F. Tadić uhićen i dok je među Hrvatima u Boliviji već dobrano zavladala panika, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića odlučilo se na "odlučnu" reakciju.

Radna skupina

Naime, po nalogu ministra vanjskih poslova Jandrokovića, a povodom posljednjih događanja u Boliviji kada je ubijen jedan, a uhićen drugi hrvatski državljanin, u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija osnovna je: Radna skupina MVPEI-a!

"Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija uputit će ovih dana Ministarstvu vanjskih poslova Republike Bolivije notu konzularnog karaktera i zatražiti službenu obavijest o okolnostima pod kojima je poginuo hrvatski državljanin Jorge Eduardo Rosza Flores i o razlozima uhićenja hrvatskog državljanina Maria Tadića, a kako bi se stekao potpuni i objektivni uvid u zbivanja", stoji u današnjem priopćenju hrvatskog ministarstva vanjskih poslova.

Pozorno će pratiti

Također u priopćenju se dodaje kako će Jandrokovićevo ministarstvo nastaviti pozorno pratiti situaciju u Boliviji, prikupljati informacije i sukladno tome dalje postupati.

Podsjetimo, odmah nakon nakon smrti jednog hrvatskog državljana i uhićenja drugog koji su optuženi za pripremanje ubojstva predsjednika Bolivije, državna televizija pokrenula je direktnu kampanju protiv hrvatskih iseljenika. Naime, u spotovima se Hrvate optužuje za ustaštvo, a insinuira se kako Hrvati žele razjediniti Boliviju i prirediti joj istu sudbinu poput one koju je doživjela Jugoslavija.

Grupa je navodno pripremala ubojstvo Eva Moralesa, a osim Chica u napadu su ubijeni Irac Michael Martin Dwyer i Mađar Arpad Magyarosi. Pod istim optužbama su uhićeni Mario F. Tadić kao i Mađar Elod Toaz. Predsjednik Morales odbio je uplitanje mađarske i hrvatske strane već je poručio kako će Bolivija sama rješiti problem.

I.Ć.
Foto: Goran Mehkek/Vlado Kos (Cropix)

Pročitajte više