Janez Janša: Dobro je da nema napretka u pregovorima

SUSRET između slovenskoga premijera Boruta Pahora i hrvatske predsjednice vlade Jadranke Kosor nije donio nikakvoga napretka, tvrdi Janez Janša koji dodaje da je to "uistinu dobro" jer Pahor "obmanjuje javnost o sadržaju sporazuma".

"Hrvatska nije učinila baš ništa da bi ratificirala taj sporazum, a stoga i na današnjem sastanku nije bilo napretka, pa nije ni jasno zašto se sastanak uopće održao", navodi Janša na internetskoj stranici svoje stranke.

"Pahor obmanjuje javnost"

Po njegovom mišljenju je to "dobro za slovenski interes jer slovenski premijer u zadnjim danima obmanjuje javnost  kad tvrdi da je prilikom dogovaranja arbitražnoga sporazuma umetnut uvjet da arbitar odredi doticaj slovenskoga teritorijalnoga mora s međunarodnim morem".

Prema Janšinim riječima, toga uvjeta u sporazumu "nema nigdje". "Radi se o općenitoj formulaciji da se odredi doticaj Slovenije s otvorenim morem, a to može biti bilo što", smatra predsjednik SDS-a.

Oporba protiv potpisivanja sporazuma

Prema slovenskoj politici prema Hrvatskoj je skeptičan i SLS čiji su članovi Pahora ponovo pozvali da arbitražni sporazum ne potpiše jer "slovenska stajališta najprije treba unificirati".

Sa stajalištem slovenske pučke stranke se slažu i ugledni slovenski stručnjaci poput Franca Bučara, Marka Pavliha i Mire Cerara, prenosi RTV Slo.

Kako su naglasili pučani, oni podupiru ulazak Hrvatske u EU, ali prije toga "Hrvatska mora prekinuti svoje težnje da Sloveniji oduzme doticaj s međunarodnim vodama". Pritom dodaju da bi mogući gubitak doticaja bio koban za Luku Kopar, Slovenske željeznice i dio slovenskoga gospodarstva.

Pročitajte više