Janjetina je najskuplja na feštama. U Velikoj Gorici puno skuplja nego u Dubrovniku

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

IAKO je dosta poskupjela, pečena janjetina je još uvijek jedna od najtraženijih delicija na pučkim slavljima. Na blagdan Velike Gospe diljem Hrvatske se od ranog jutra čekalo u redovima za porciju pečene janjetine i odojka. Najveća potražnja bila je u Dalmaciji.

U Dalmaciji janjetina 40, odojak 30 eura 

U Sinju su posjetitelji čekali u redu od 8 sati ujutro kako bi kupili porciju pečenja. Prodavači su još prošle godine podignuli cijenu za 15%, a ove godine za još dodatnih 30% za kilogram pečenja. Tako su posjetitelji plaćali 40 eura za kilogram janjetine i 30 eura za odojak.

"Za razliku od prošle godine, kila pečenja je kod mene skuplja za 10 eura. Mislim da je kod svih više-manje isto. Ove godine su cijene otišle u nebo, moramo i mi pronaći sredinu. Meso se ne vrti samo, struja je skuplja, a i drva. Ali ljudi se ne žale. Koliko sam donio, toliko sam i prodao. Nije ostao ni jedan komadić", rekao je jedan od prodavača u Sinju.

U Vrpolju kod Šibenika mirisi pečenja privlačili su posjetitelje koji su stvorili redove. Glavno pitanje nije bila cijena, već je li dobro pečeno. U vrpoljskoj pečenjari za blagdan cijena pečenja je bila kao i u Sinju, a u ponudi su imali glavu janjeta za dva eura i odojka za četiri. 

Na Pagu pečenje skuplje za 5 eura

U Dalmaciji se zbog velike popularnosti slave i dani janjetine. Na otoku Pagu u Mandrama održava se Fešta janjetine. Martin Topalli, vlasnik pokretne pečenjare u Bibinjama, u isto vrijeme može peći 18 janjaca ili odojaka. 

Na Veliku Gospu u Stankovcima ove je godine prodao 40 komada, za 30 eura kilogram janjetine i 20 odojka. Topalli kaže kako su ljudi čekali u redu. 

"Cijelu godinu pečemo janjetinu i odojke na različitim lokacijama. Ove sezone smo do sada prodali oko 300 komada. Za sada se ljudi ne žale na cijenu. Često nam se desi da se čeka u redu i po pola sata za kilogram janjetine", rekao je Topalli.

"Prodavali smo i na otoku Pagu za Feštu janjetine. Tamo sam prodao oko 55 komada janjetine, a cijena joj je bila 35 eura. Moram priznati da najviše kupuju domaći, a u redu se pronađu i stranci koji žele probati ovu deliciju", dodaje.

Prošle godine za ovu feštu kilogram janjetine je bio 220 kuna, odnosno 30 eura. Prodavači kažu da su cijene digli minimalno pet eura po kilogramu. 

"Zna se da je najbolja paška janjetina, neka se nitko ne uvrijedi. I mi smo morali dizati cijene. Nekome je puno bilo i prije poskupljenja. Oni koji kod mene kupuju nikada se nisu cjenkali. Za one koji ne vole janjetinu imamo pečeni odojak. Stranci će ga prije odabrati nego janjetinu", rekao je prodavač u Mandrama. 

Kilogram janjetine u Velikoj Gorici 55 eura

Trideset pet eura za kilogram pečene janjetine plaćaju i Dubrovčani u Slanom za pučku feštu koja traje dva dana. U zagrebačkom Stenjevcu za veliku feštu posjetitelji kilogram pečenja plaćaju kao u većini Dalmacije - četrdeset i trideset eura za janjetinu i odojak. Osim pečenja, u redovima se čekalo za svježi kruh, kiflice i štrudle. Tradicija je to kojoj rijetko tko može odoljeti. 

U Velikoj Gorici za Vukovinsko proštenje na paprene cijene požalili su se posjetitelji odnosno čitatelji portala Kronike Velike Gorice. Za litru vina plaćalo se, kažu, 15 eura, kila odojka je bila 35, a kila janjetine 55 eura.. 

U Novoj Rači, nedaleko od Bjelovara, za feštu je u četiri godine janjetina duplo poskupjela. 2019. godine kilogram se kretao oko 130 kuna, a cijena odojka je iznosila 90 kuna. Prodavač nam je rekao kako su ove godine cijene kao u većini mjesta.

 "Četrdeset eura kilogram pečene janjetine, a trideset eura prasetine. Prodali smo petnaest janjaca i pet prasaca. Prodaja je bila dobra. Prodali smo sve što smo doveli i ispekli. Sve kupuju domaći, kod nas nisam primijetio strance", rekao je prodavač. 

Pročitajte više