Jankovics novi potpredsjednik vlade? Ide na sastanke s DP-om bez ostalih manjinaca

Foto: HINA

Robert Jankovics, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine, mogao bi biti novi potpredsjednik vlade. Vijest je to koju je danas prenio Novi list, a Jankovics još uvijek nije demantirao.

>> Robert Jankovics novi potpredsjednik vlade?

Nakon tri tjedna pregovora sastavljena je nova vlada, HDZ je uspio održati svoju vlast, i to u koaliciji s Domovinskom pokretom i još nekoliko partnera uključujući i "manjince". Još uvijek se u javnosti ne znaju svi detalji, ponajviše oko preuzimanja vođenja određenih ministarstava, ali ni ključnih mjesta u saboru, kao ni potpredsjednika vlade. Sada se spominje ime Roberta Jankovicsa koji nam nije htio demantirati ove spekulacije iako je na ostala pitanja odgovorio.

Jankovics nekoliko puta izbjegao odgovoriti na pitanje hoće li biti potpredsjednik vlade

Index je doznao da se Jankovics danas zajedno s Vladimirom Bilekom, saborskim zastupnikom češke i slovačke nacionalne manjine, danas sastao s predstavnicima Domovinskog pokreta. Jankovics nam je to i potvrdio, kazavši da su razgovarali o programima. Nije nam odgovorio o čemu su točno razgovarali i zašto na tom sastanku nisu prisustvovali i ostali predstavnici nacionalnih manjina. Također, nekoliko je puta izbjegao odgovor na pitanje je li on budući potpredsjednik vlade.

"Tema današnjeg razgovora s pregovaračima HDZ-a i DP-a bio je program vlade, a bili smo nazočni kao predsjednik i potpredsjednik Kluba NM", kazao nam je Jankovics te dodao da se razgovori nastavljaju sutra.

Nije poznato o čemu se točno raspravljalo kada je većina programa, barem ako je gledati javni diskurs, s predstavnicima nacionalnih manjina već dogovorena.

Hodžić: U slučaju da je dogovorio tu funkciju, vjerujem da bi ju podijelio s nama

Upitali smo Armina Hodžića, saborskog zastupnika iz redova bošnjačke manjine, je li on upoznat s činjenicom da bi Jankovics mogao biti novi potpredsjednik vlade, pogotovo zato što se to u javnosti još nije spominjalo.

"Svjedoci smo kako se svakoga dana pojavljuju različiti medijski napisi o različitim ulogama i funkcijama svakoga od nas. Imam razumijevanja za to jer informacija je malo, a posao svakog novinara je da ih prenosi.

Međutim, osobno mogu posvjedočiti da je kolega Jankovics u nekoliko navrata na Klubu zastupnika naglasio da nije zainteresiran za tu ulogu. Je li se u međuvremenu nešto promijenilo mislim da treba pitati njega, ali vjerujem sve i da jeste, da bi to podijelio s nama", kazao nam je.

Index je doznao da su pojedini pregovori i razgovori unutar predstavnika nacionalnih manjina bili poprilično burni i zaoštreni. Zanimalo nas je i je li tijekom pregovora dolazilo do nesuglasica i svađa između određenih predstavnika i jesu li te trzavice bile vezane za Jankovicsa.

"Mi često razgovaramo jer je i situacija takva da se neprestano moramo konzultirati. Svatko od nas ima svoja mišljenja koja ne moraju uvijek biti jednaka. Naše rasprave su uvijek veoma konstruktivne", kazao nam je Hodžić.

Upitali smo ga i jesu li Bošnjaci zainteresirani za mjesto potpredsjednika vlade. 

"Bošnjaci su druga najbrojnija manjina u Hrvatskoj, i tako je od nezavisnosti Hrvatske. Nemojmo zaboraviti i da je 1187 Bošnjaka dalo svoj život u Domovinskom ratu. To govorim da naglasim uvijek našu spremnost za gradnju boljeg društva i države u Republici Hrvatskoj.

To smatramo svojom građanskom obavezom i svakako da bismo jednoga dana voljeli vidjeti svog predstavnika u vladi RH jer to je najveća moguća čast i odgovornost. Međutim, iz koje god pozicije djelovali, spremni smo davati svoj doprinos razvoju Hrvatske", kazao nam je Hodžić. 

Pročitajte više