Janša najavljuje liberalizaciju i privatizaciju

SLOVENSKI premijer Janez Janša izjavio je u utorak za nacionalnu televiziju da njegova vlada u prve dvije godine svog mandata sve namjerava podrediti preuzimanju europske valute euro, pa će svi ostali ciljevi iz koalicijskog ugovora četiriju stranaka desnog centra biti tomu podređeni.

Nakon tog razdoblja, te liberalizacije bankarskog i financijskog sektora, u Sloveniji će doći do novog ciklusa i rasta društvenog proizvoda za dva do tri posto iznad onoga u starim državama Europske unije, najavio je Janša. Upozorio je da će njegova vlada prije prodaje državne imovine provesti demonopolizaciju.

"Nećemo ići u privatizaciju poduzeća s većinskim udjelom države, ako ne dođe do liberalizacije tržišta. Ako bismo poduzeća prodali prije nego što liberaliziramo tržište, stvorili bismo jednake ako ne i opasnije monopole", rekao je Janša.

On je dodao da njegova vlada neće masovno smjenjivati kadrove koje je u poduzećima u državnom vlasništvo postavila prijašnja vlada, osim ako to ne budu zahtijevali slabi poslovni rezultati.

Na pitanje kako će riješiti pitanje tzv. izbrisanih neslovenaca, Janša je rekao da će revidirati preko 4.000 izdanih rješenja koje je izdao raniji ministar unutarnjih poslova Rado Bohinc i da će se predmeti rješavati od slučaja do slučaja, kako bi se vidjelo u kojim je slučajevima došlo do nepravilnog oduzimanja prava na prebivalište u Sloveniji, a u kojim se slučajevima radi o špekulaciji.

Odbio je tvrdnju voditeljice da je vlast na parlamentarnim izborima dobio na pitanju "izbrisanih", dodajući da se može reći da je to pitanje forsirala sadašnja opozicija.

Stranke desnog centra pred izbore su ishodile referendum na kojemu je 95 posto glasača odbilo prijedlog vlade o vraćanju domicila u Sloveniji za oko 19.000 neslovenaca koji 1991. nisu tražili slovensko državljanstvo.

Janša nije govorio o vanjskopolitičkim pitanjima, osim u vezi s predsjedavanjem Slovenije OESS-om i Europskom unijom.

Pročitajte više