Janukovič odbija priznati izborni rezultat

PRORUSKI kandidat na ukrajinskim predsjedničkim izborima, premijer Viktor Janukovič, u ponedjeljak je izjavio da "nikada neće priznati" poraz na izborima održanima u nedjelju i najavio da će od Vrhovnog suda zatražiti poništenje rezultata glasovanja jer su, kako je kazao, izbori obilježeni prevarom i nepravilnostima.

"Nikada neću priznati poraz jer je u zemlji došlo do kršenja ustava i povreda ljudskih prava. Zahtijevam od Vrhovnog suda da preispita glasovanje i poništi izborni rezultat", kazao je Janukovič na konferenciji za novinare.

Također je istaknuo da, nakon što mu je poništena pobjeda na prvim izborima, više ne vjeruje u građanski odjel Vrhovnog suda te će stoga zatražiti da njegovu žalbu preispita cjelokupni Vrhovni sud.

Janukovič traži da se to javno učini, a svima je poručio da će se za svoju stvar boriti "isključivo legalnim načinima" te da svoje pristaše neće pozvati na ulicu kako je to "naračastom revolucijom" učinio Viktor Juščenko. Dodao je, međutim, da "ne isključuje mogućnost" da se njegovi pristaše spontano okupe na prosvjedima.

Foto: FAH

Pročitajte više