Japan: Američke vojne baze više nisu dobrodošle

IZBOR novog gradonačelnika gradića Nago na otoku Okinawa mogao bi, prema riječima japanskog premijera Yukio Hatoyame, natjerati vladu da preispita svrhu postojanja američkih vojnih baza u Japanu, prenosi britanski BBC.

Naime, stanovnici Nagoa za novog su gradonačelnika izabrali nezavisnog kandidata Susumu Inamine, koji je svoju kampanju bazirao na zahtjevima da se američkoj zračnoj bazi Futenma, u kojoj je smješteno oko 2.000 marinaca, otkaže dobrodošlica.

Premijer Hatoyama je u izjavi nakon izbora rekao kako rezultati pokazuju očitu želju stanovnika Okinawe te da će Japan nastaviti s preispitivanjem potrebe za premještanje te baze na prihvatljiviju lokaciju.

No razgovori o toj temi bi, tvrde japanski mediji, mogli ugroziti budućnost mirovne alijanse između Japana i SAD.

Nakon ove odluke stanovnika Nagoa, tvrde mediji, premijer će se vrlo teško othrvati rastućem pritisku javnosti za preispitivanjem i odgađanjem toga sporazuma.

Nacionalni dnevni list Asahi u svojem je komentaru na ovu temu rekao kako je na lokalnim izborima u Nagou "poražena poslijeratna japanska strategija koja se bazirala na postojanju vojnih baza".

U Japanu je trenutno smješteno oko 47.000 američkih vojnika, a  većina njih boravi upravo u bazama na Okinawi.

Japanski mediji često javljaju o brojnim incidentima i sukobima stanovništva u neposrednoj blizini vojnih baza s američkim vojnim osobljem i članovima njihovih obitelji.

Pročitajte više