Japan će odobriti pilule za dan poslije bez recepta, ali pod jednim uvjetom

Screenshot: YouTube

U JAPANU će se uskoro moći nabaviti pilule za dan poslije bez recepta, ali je moguće da će žene morati tražiti pristanak svog partnera kako bi ih dobile, piše Guardian. Prema japanskom zakonu iz 1948., pristanak partnera je potreban za kirurške pobačaje osim u iznimnim situacijama. 

"U principu vjerujemo da je pristanak supružnika neophodan, čak i ako se radi o medikamentoznom abortusu", rekao je Yasuhiro Hashimoto, visoki dužnosnik tamošnjeg ministarstva zdravstva, iako je korištenje tzv. "pilula za dan poslije" hitna kontracepcija, a ne pobačaj. Neki građani pozivaju vlasti da odbace pravilo koje zahtijeva da žene dobiju pismeni pristanak svojih partnera prije prepisivanja tih lijekova. 

"Pristanak supružnika postaje problem kada postoji neslaganje sa supružnikom ili supružnik prisiljava ženu da rađa protiv svoje volje. Za žene je prisiljavanje na trudnoću koju ne žele nasilje i oblik mučenja", rekla je Kumi Tsukahara, zagovornica prava na pobačaj. 

Devet godina za odobrenje oralnih kontraceptiva, 6 mjeseci za Viagru

Japanski mediji su izvijestili o slučajevima u kojima su liječnici odbili odobriti pobačaj za žene koje su bile seksualno zlostavljane, što je prisililo dužnosnike ministarstva zdravlja da pišu Japanskom medicinskom udruženju kako bi pojasnili da pristanak nije potreban u slučajevima silovanja.

Aktivisti kažu da neuspjeh Japana da odobri lijek koji je već dugo dostupan u više od 70 drugih zemalja odražava razinu prioriteta koju parlament i medicinska zajednica gdje dominiraju muškarci daju zdravlju žena.

Japanu je trebalo devet godina da uopće odobri oralne kontraceptive, 1999. godine, ali samo šest mjeseci da odobri Viagru. Japan, u kojem je 2020. izvršeno 145 tisuća kirurških pobačaja, jedna je od samo 11 zemalja koje zahtijevaju pristanak partnera za pobačaj.

Mizuho Fukushima, zastupnik oporbene Socijaldemokratske stranke, upozorio je da visoka cijena kirurških pobačaja i obveza pristanka tjeraju žene na neželjene trudnoće. "Žene nisu vlasništvo muškaraca. Njihova prava trebaju biti zaštićena. Zašto bi žena trebala partnerovo odobrenje? To je njeno tijelo", rekao je Fukushima. 

Pročitajte više