Japan: Koizumi objavio sastav nove vlade

JAPANSKI premijer Junichiro Koizumi u ponedjeljak je objavio imena novih članova svoje vlade, a time želi povećati svoju popularnost i dati poticaja najavljenim reformama posebno privatizaciji poštanskog sektora.

Heizo Takenaka, ključni arhitekt većine Koizumijevih ekonomskih reformi, zadržao je svoje ministarstvo za makroekonomiju i očekuje se da će imati središnju ulogu u reformi sustava pošta.

Ministar financija Sadakazu Tanigaki, trgovine Shoichi Nakagawa, glavni tajnik Vlade Hiroyuki Hosoda i unutarnjih poslova i komunikacija Taro Aso zadržali su svoje dužnosti.

Ministricu vanjskih poslova Yoriku Kawaguchi, koja nije članica parlamenta a bila je kritizirana zbog nedostatka autoriteta, zamijenio je Nobutaka Machimura (59), bivši ministar obrazovanja blizak premijeru.

Relativno nepoznati političar Yoshinori Ohno (68) preuzet će ministarstvo obrane.

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi preuzet će Hidehisa Otsuji. Kazuo Kitagawa (51) preuzet će sektor transporta.

Analitičari smatraju da se, unatoč promjenama unutar vlade, njezina politika neće mijenjati.

"Nema promjena u ključnim financijskim i ekonomskim položajima, tako da neće biti utjecaja na tržište. Neće biti promjene politike", ocijenio je analitičar Tohru Sasaki.

Pročitajte više