Japan pristao razgovarati o mogućnosti smještaja Itera u Europi

Japan "pristaje razgovarati o mogućnosti" da eksperimentalni fuzijski nuklearni reaktor Iter "bude smješten u Europi", izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za tisak u Parizu Jeannot Krecke, ministar gospodarstva Luksemburga, zemlje koja u ovom polugodištu predsjeda Europskom unijom. L

"Japan pristaje razgovarati o mogućnosti da Iter bude u Europi, o čemu dosad nisu htjeli ni čuti", izjavio je Krecke.

"Dakle, nadamo se da ćemo sljedećih tjedana možda postići dogovor", dodao je Krecke istaknuvši da su "i Sjedinjene Države koje su dosad bile na strani Japana očitovale spremnost za svaki dogovor koji bi se mogao postići između EU-a i Japana".

Japanski premijer Junichiro Koizumi koji je u ponedjeljak posjetio Bruxelles izjavio je ranije da se nada kako će se dogovor s Europskom unijom postići "što je prije moguće".

EU i Japan mjesecima se prepiru oko strateškog izbora lokacije za Iter, projekt u kojemu sudjeluju EU, Japan, SAD, Rusija, Kina i Južna Koreja.

EU se, uz potporu Rusa i Kineza, bori za lokaciju Cadarache, na jugu Francuske, dok se Japanci, koji uživaju potporu SAD-a i donedavno Južne Koreje, zalažu za lokaciju Rokkasho-mura.

Dana 12. travnja Japan i EU nisu u Tokiju uspjeli pokrenuti pregovore o lokaciji Itera s mrtve točke, ali su si dali još tri mjeseca odgode kako bi pokušali spasiti početni višestrani projekt i postigli političko rješenje.

(Hina) xvrad ydj

Pročitajte više