Japan u strahu od epidemije maloljetničkih zločina

JAPAN ovih dana potresaju vijesti o okrutnim zločinima maloljetnika, društvo je u strahu od te, kako je nazivaju, "epidemije", a stručnjaci, koji upozoravaju da mediji i političari potiču histeriju te da opseg maloljetničkog nasilja nije tako alarmantan, svejedno ne mogu umiriti zabrinutu javnost.

Mediji svakodnevno izviješćuju o tome kako je, na primjer, školarac hladnokrvo priznao ubojstvo svog vršnjaka, kako je nedavno 12-godišnjak u Nagasakiju ubio četverogodišnjeg dječačića ili kako je skupina podivljalih tinejdžera na smrt pretukla 13-godišnjeg dječaka, a još se uvijek razvlači i slučaj tinejdžera koji je zaklao malo dijete.

Prema policijskim izviješćima, broj uhićenih za ubojstvo u skupini mladih od 14 do 19 godina porastao je u prvih pet mjeseci, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, s 18 na 52 slučaja.

"To je svakako pokazatelj porasta broja djece koja ne shvaćaju vrijednost života i potpuno su lišeni osjećaja za druge", piše u uvodniku list Yomiuri Shimbun.

Stručnjaci, međutim, tvrde da, iako su policijske brojke točne, one u nekim kratkoročnim usporedbama daju krivu sliku. Odvjetnik Manabu Sunose tvrdi da opseg zločina maloljetnika nije ništa veći nego 60-ih godina, te da se u protekla tri desetljeća broj maloljetničkih ubojstava stabilno kreće između 80 do 120. To je, dodaje Sunose, tek jedna desetina zločina što ih počine maloljetnici u SAD-u.

On smatra da slici "podivljale, razuzdane japanske mladeži" pridonose mediji koji svaki takav slučaj pomno prate.

Utješne riječi Sunosea nisu, međutim, naišle na olakšanje među roditeljima. Mnogi od njih ne samo da su zabrinuti zločinima koje su počinila tuđa djeca, nego i sami priznaju da im se čini da su i njihova vlastita kadra počiniti slične užase.

Konzervativni političari iskoristili su priliku da upozore na reformu obrazovnog sustava za koji tvrde da mu hitno treba veća doza tradicionalnih normi kao lijeka protiv ozbiljno nagrižene discipline i sve lošijih akademskih postignuća.

Pročitajte više