Japanac na samrti rekao da je najtraženiji čovjek u zemlji. DNA test to potvrdio

Foto: Japanska policija

DNA test otkrio je da je čovjek na samrti, koji je tvrdio da je jedan od najtraženijih japanskih kriminalaca, govorio istinu. Kako javlja BBC, Satoshi Kirishima je u siječnju policiji rekao da "želi dočekati smrt pod svojim pravim imenom".

Dužnosnici su sada potvrdili da je 70-godišnjak doista Kirishima, član militantne skupine koja stoji iza nekoliko smrtonosnih bombaških napada 1970-ih. Nejasno je kako je točno ostao na slobodi toliko dugo - unatoč tome što je njegovo lice "krasilo" plakate diljem Japana.

Radikalni bombaš

Kirishima je osumnjičen da je pomogao postaviti i detonirati bombu ručne izrade koja je uništila dio zgrade u tokijskoj četvrti Ginza 18. travnja 1975., prema lokalnim medijima. Žrtava nije bilo.

U to je vrijeme pripadao Istočnoazijskom antijapanskom oružanom frontu - radikalnoj ljevičarskoj organizaciji za koju se vjeruje da stoji iza nekoliko bombaških napada na tvrtke u glavnom gradu Japana 70-ih godina - uključujući jedan na zgradu Mitsubishi Heavy Industries u kojem je poginulo osam ljudi, a više od 160 ih je ranjeno.

Kirishima je navodno bio umiješan u četiri druga napada koje je skupina izvela. Druga dva člana osuđena su na smrt zbog sudjelovanja u napadima.

Policija ga desetljećima tražila, nikad nisu odustali

Smatra se da je on jedini član skupine kojeg policija nikada nije uhvatila, iako od toga nikad nije odustala. Fotografija dugokosog 20-godišnjeg studenta s naočalama već se desetljećima pojavljuje na plakatima ispred policijskih postaja diljem zemlje.

Ipak, unatoč tome što je njegova fotografija bila posvuda, njegovi susjedi su bili zatečeni kada mu je identitet otkriven prošlog mjeseca. Jedan od njih ga je za novine Mainichi opisao kao "mirnog i ozbiljnog" čovjeka, koji je nakon nekoliko pića volio zasvirati gitaru u svojoj sobi.

Kirishima, koji je koristio lažno ime Hiroshi Uchida, navodno je gotovo 40 godina živio u gradu Fujisawi, na zapadnom rubu Tokija.

Smrtno bolestan došao u bolnicu i otkrio tko je 

Rekao je policiji da je radio nadničarski posao prije nego što je završio posao u građevinskoj tvrtki, izvijestile su japanske novine Asahi. Televizijska kuća NHK rekla je da je bio plaćen u gotovini i da nije imao telefon, što mu je pomoglo da ostane ispod radara.

Čini se da nije imao ni vozačku ni zdravstveno osiguranje kad se pojavio u bolnici te zatražio liječenje od smrtonosnog karcinoma. Tek je tada otkrio svoj pravi identitet, a osoblje je tada obavijestilo policiju.

Policija kaže da im je ispričao pojedinosti o svojoj obitelji i Istočnoazijskoj antijapanskoj oružanoj fronti koje je samo on mogao znati. Policija ga je ispitala neposredno prije smrti 29. siječnja. Također je odbacio neke od optužbi, rekao je izvor agenciji Kyodo News.

Glasnogovornik tokijske policije potvrdio je novinskoj agenciji AFP da je DNK test sada dodatno potkrijepio njegove tvrdnje. Međutim, policija će nastaviti istraživati je li netko pomogao Kirishimi da ostane neprimijećen sve ovo vrijeme, navodi Kyodo News.

Pročitajte više