Japanci stvorili najmoćniji kompjuter na svijetu i napokon nadmašili Kineze

NAKON što je početkom godine japanski ego primio udarac u vidu činjenice da je kineska ekonomija zasjenila njihovo gospodarstvo, Japanci su ipak uspjeli povratiti malo ponosa uspjevši nadmašiti svoje rivale u proizvodnji najmoćnijeg kompjutera na svijetu.

Po prvi puta nakon sedam godina, Japan se može podičiti najmoćnijim strojem na planetu. Japanski superkompjuter koji nosi nadimak "K", što simbolizira 10 kvadrilijuna operacija u sekundi koje je predviđeno da obavlja kad bude dovršen, pomeo je konkurenciju kada je objavljen poredak na međunarodnoj Supercomputing konkurenciji u Hamburgu.

Ova "zvijer" uzurpira više struje nego pet sljedećih superkompjutera zajedno, a uz to je i mnogo brži od onog kojeg je proizvelo Kinesko sveučilište za obrambenu tehnologiju. Otprilike milijun običnih kompjutera trebalo bi djelovati zajedno kako bi postigli performans ovog japanskog čuda tehnologije, piše Guardian.

"K", na kojemu su zajedno radili Fujitsu i Riken, trenutno obavlja 8.16 kvadrilijuna operacija u sekundi, što je tri puta više od prošlogodišnjeg slavljenika, kineskog Tianhe-1A stroja.

Japan se ne smije zadovoljiti drugim mjestom

Razvoj K-a je bio usporen zbog potresa i tsunamija koji su pogodili Japan. Stoga je baš prigodno da je K zamišljen između ostalog i da predviđa moguće učinke prirodnih katastrofa. Imat će ekonomsku upotrebu i na polju medicine, novih tehnologija i obnovljive energije, a smatra se da će pomoći i u shvaćanju klimatskih promjena.

Financiranje ovog projekta, koji je košta oko 112 milijardi jena, je zamalo srezano 2009. godine kada je vlada smatrala da je riječ o nepotrebnoj investiciji u jeku ekonomske krize. Ipak, K-jeva budućnost je bila zajamčena nakon što je skupina japanskih nobelovaca uvjerila tadašnjeg premijera da se Japan ne bi smio zadovoljiti drugim mjestom.

Nažalost, japansko slavlje moglo bi biti kratkog vijeka, jer iz SAD-a stižu najave kako IBM radi na sistemu koji bi mogao nadmašiti 10 kvadrilijuna operacija u sekundi.

Pročitajte više