Japanski premijer u Teheranu želi smanjiti napetosti između Irana i SAD-a

Foto: EPA

JAPANSKI premijer Shinzo Abe otputovao je danas u dvodnevni posjet Iranu, u vrijeme rastućih tenzija između Teherana i Washingtona, u želji da ulogom posrednika smanji napetosti između te dvije zemlje.

Abe, prvi japanski premijer koji će posjetiti Iran u posljednjih više od 40 godina, trebao bi se sastati u srijedu s predsjednikom Hasanom Rohanijem, a dan nakon toga s vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamneijem, objavili su japanski mediji.

"Na temelju tradicionalno prijateljskih odnosa Japana i Irana želio bih razmijeniti iskrena stajališta o tome kako smanjiti napetosti", rekao je Abe novinarima uoči odlaska iz Tokija.

Abe bi želio biti posrednik, budući da njegova zemlja ima prijateljske odnose s Iranom. "Privlačeći međunarodnu pažnju ovim posjetom, Japan bi želio ispuniti ulogu, koliko god možemo, u cilju regionalne stabilnosti i mira", dodao je Abe.

On odlazi u posjet Iranu povodom 90. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja.

Jučer razgovarao s Trumpom o Iranu

Abe je u utorak razgovarao s američkim predsjednikom Donaldom Trupom o Iranu, rekao je glasnogovornik vlade Yoshihide Suga na novinarskoj konferenciji.

Tijekom 20-minutnog razgovora Trump i Abe razmijenili su mišljenja o regionalnoj situaciji, uključivo o Iranu, pojasnio je glasnogovornik.

Tijekom posjeta Tokiju u svibnju američki predsjednik nije se usprotivio planovima Shinza Abea da se sastane s iranskim čelnicima.

Prošle godine SAD se povukao iz nuklearnog sporazuma koji su velike sile sklopile s Iranom 2015.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif polovicom svibnja boravio je u Japanu te razgovarao s Abeom i svojim japanskim kolegom Tarom Konom.

Zarif je zatražio od Tokija da poduzme korake kako bi se zaštitio nuklearni sporazum.

Pročitajte više