Jasna Babić: "Zagrebačka mafija" krimić o hrvatskoj povijesti 90-tih godina

Knjiga novinarke tjednika Nacional Jasne Babić "Zagrebačka mafija" krimić je o deset godina hrvatske povijesti jer je to, po autoričinom mišljenju, najprimjerenija forma za opisivanje zbivanja u Hrvatskoj tijekom devedesetih.

Predstavljajući danas prvu knjigu Jasne Babić urednik "Zagrebačke mafije" Dalibor Šimpraga rekao je da je knjiga rezultat njenih višegodišnjih novinarskih istraživanja o nastanku i djelovanju organiziranog kriminala, uglavnom u Zagrebu. Rekao je da knjiga nije samo zbir objavljenih članaka već i da donosi do sada neobjavljene činjenice i dokumente.

Smatra da je osobita vrijednost knjige u tome što autorica analitički objašnjava pozadinu nastanka mafije u sprezi i pod zaštitom tadašnje vlasti, osobito s policijom i vojskom, te zbog čega su kriminalci postali društveni uzori.

Jasna Babić upozorila je da čitatelji u knjizi neće naći konačne odgovore ni presude za niz spektakularnih mafijaških ubojstava na zagrebačkim ulicama, već samo činjenice i objašnjenja koje je o njima prikupila.

Napomenula je da to nije knjiga o kriminalu, već sociološka studija društva i svojevrsna povijest hrvatske tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća kroz zbivanja u kriminalnom miljeu.

Po njenomu mišljenju, kriminalci nisu krivi za to što su postali medijski heroji i društveni uzori već okruženje i društvo, odnosno vlast.

Knjiga se trenutno prodaje putem pretplate, a uskoro se očekuje i u knjižarama.

Pročitajte više