Javio se Pupovac: "Duhove koji su pušteni prije izbora treba vratiti u bocu"

Foto: PIXSELL/Davorin Višnjić

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je da izborima za Hrvatski sabor nije došlo do dramatičnije destabilizacije stranačko-političkih odnosa u Hrvatskoj, kao i da "duhove koji su pušteni prije izbora i u kampanji" treba vratiti u bocu.

"Ukupni rezultati su u granicama očekivanoga, što znači da nije došlo do neke dramatičnije destabilizacije stranačko-političkih odnosa u Hrvatskoj, za što je bilo pretpostavke", izjavio je Pupovac za Hinu.

"Duhove koji su pušteni prije izbora treba vratiti u bocu"

"Mislim da postoje realne šanse da se ne baš najbolji duhovi koji su pušteni iz boce prije izbora i tijekom kampanje vrate u bocu, da se političke tenzije i opasna politička sukobljavanja koja su prijetila funkcionalnosti političkog života u zemlji vrate u bocu, u normalu, da se štete učinjene u ovom periodu što je moguće u većoj mjeri otklone", dodao je Pupovac.

Na upit misli li pritom na predsjednika Republike Zorana Milanovića kazao je da misli na više aktera koji su tome doprinosili. Želi, ističe, da uđemo u razdoblje znatno mirnijega i produktivnijeg političkog života.

Za izborne rezultate desnih stranaka, Domovinskog pokreta i Mosta, Pupovac kaže da je "raspirivanje različite vrste negativnih strasti i oslobađanje niza ne uvijek racionalnih energija neizbježno dovelo do takvih rezultata".

"HDZ je ključni akter"

O postizbornim suradnjama naglasio je da će se SDSS rukovoditi kriterijem smanjivanja isključivosti u političkom životu, koja je dodatno ojačana prije izbora, te s druge strane time da se obnovi politička stabilnost i nova kvaliteta političkog djelovanja u parlamentu i u državi općenito.

"HDZ je u ovoj stvari ključni akter i bez obzira na manji broj mandata koji je osvojio nego prije četiri godine, zadržao je tu ulogu i nesumnjivo da će biti taj koji će moderirati taj proces. Mislim da treba pustiti njemu da on taj posao radi, a HDZ je upoznat s našim stavovima", rekao je Pupovac.

Zadovoljan rezultatom SDSS-a

Dodao je da će SDSS u ovom trenutku biti usmjeren primarno na razgovore sa svojim dosadašnjim partnerima, zastupnicima nacionalnih manjina i drugih manjinskih zajednica i na razgovore s onima koji mogu zajamčiti dva stupa politike kakvu bi oni htjeli vidjeti u Hrvatskoj.

Pupovac je rekao da je zadovoljan rezultatom izbora SDSS-a jer je ne samo potvrdio svoja tri mandata nego i osnažio ih sa znatno većim brojem glasova te učvrstio podršku između sebe i srpske zajednice u Hrvatskoj.

Zadovoljan je i rezultatima drugih manjinskih zajednica i vjeruje da će imati, ako ne kvalitetniji, jednako kvalitetan klub kao u protekle četiri godine.

Pročitajte više