Je li Beroš primio Zadravec zato što ona premijera Plenkovića zove "Andrej"?

VAŽNO je zvati se Dijana Zadravec. Ako želite da vas hitno primi ministar zdravstva, to ćete najlakše postići ako se zovete Dijana Zadravec. Ako se pak tako ne zovete, onda će put do sastanka s resornim ministrom biti mnogo teži.

Da je tako, sugerira i iznenadna ostavka vršitelja dužnosti ravnatelja Vinogradske bolnice (KBC Sestre milosrdnice) Zorana Vatavuka, koja je uslijedila nakon sastanka ministra i kontroverzne radiologinje, koju kolege optužuju za mobing, a ona njih za korupciju. Doduše, te korupcije se sjetila tek nakon što je eksplodirao skandal oko mobinga.

V.d. ravnatelja Vinogradske zbog Beroša podnio ostavku na konferenciji za medije

Vatavuk je u petak na konferenciji za medije pročitao dramatično priopćenje kojim podnosi ostavku te je direktno prozvao i Zadravec i Beroša.

>> VIDEO Vatavuk podnio ostavku: Zar samo Zadravec želi istinu, a ostali su za kriminal?

"Pa nije vrag da je samo Dijani Zadravec stalo do istine. Zar stvarno netko misli da su svi ostali u KBC-u Sestre milosrdnice zaštitnici kriminala i kriminalaca?" zapitao se sarkastično Vatavuk.

O Berošu je također imao što reći.

"Poslije kraćeg razgovora s ministrom zdravstva shvatio sam da ministar dvoji oko utemeljenosti odluke o smjeni Dijane Zadravec s mjesta predstojnice Zavoda za radiologiju, da sumnja u kompetentnost Pravne službe bolnice, da preispituje odluku Upravnog vijeća, na čijem je čelu državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i ministrov najbliži suradnik…", naveo je.

"Jednom riječju, da pomognem ministru u njegovoj rezerviranosti i dilemama kome pokloniti povjerenje, odlučio sam odstupiti s ove, ionako privremene, dužnosti", rekao je vidno ogorčeni Vatavuk.

Beroš se pravi blesav

Ministar Beroš se na sve to odlučio praviti Englez. Ništa on ne kuži.

>> Beroš: Želim da se raščiste problemi u bolnici, šteta kako je to Vatavuk protumačio

"Prof. Zoranu Vatavuku se zahvaljujem za sve što je učinio tijekom ovih mjesec dana, prije svega što je uspio održati mir u bolnici i organizirati redovito pružanje medicinskih usluga pacijentima. Šteta je što je nastojanje da se raščiste problemi u bolnici protumačio kao iskaz nepovjerenja prema njemu osobno, što ne odgovara istini", navodi se, između ostaloga, u priopćenju ministra.

Tu je i jedna vrlo zanimljiva rečenica.

"Što se tiče činjenice da sam primio na razgovor prof. dr. Dijanu Zadravec, već sam ranije rekao da sam to učinio na njenu izravnu zamolbu", poručio je Beroš.

Beroš i Zadravec su na "ti"

Ako ćemo vjerovati Berošu, a za sumnju u to, naravno, nema razloga, svaki liječnik u Hrvatskoj može zatražiti razgovor s ministrom, a on će brže-bolje za to naći slobodan termin. Eto, sada znaju hrvatski liječnici što je potrebno da se dođe do ministra - izravna zamolba za razgovor. 

Pritom, naravno, pomaže ako imate broj mobitela ministra Beroša, a iz prošle godine objavljene snimke telefonskog razgovora Beroša i Zadravec jasno je da su njih dvoje na "ti". Ona je za njega "Dijana", a za nju je pak premijer Andrej Plenković - šef stranke u kojoj su oboje i šef vlade u kojoj je Beroš ministar - samo "Andrej".

>> Razgovor Beroša i Zadravec: "Kažeš da je Andrej blagoslovio koruptivni natječaj?"

Bliže istini je vjerojatno da je samo u takvoj konstelaciji odnosa moguće da ministar jednu smijenjenu liječnicu, koja danima radi medijski cirkus od svoje smjene, primi hitno na razgovor. Ako premijera ne zovete "Andrej", onda Vili vjerojatno neće imati vremena u svom gustom rasporedu za vas.

Hrvatska je javnost navikla na razne skandale u zdravstvu, od namještanja natječaja do liječnika koji traže novac da bi radili svoj posao, no skandal oko Dijane Zadravec je specifičan jer traje i traje. Čak ni njena smjena nije završila priču. 

Skandal koji traje

Dapače, Beroš joj je time što ju je primio pomogao da se skandal nastavi, da Zadravec s bolovanja hoda po medijima, da ode i v.d. ravnatelja Vinogradske itd. Tek je ponedjeljak, tko zna što još slijedi ovaj tjedan.

Ministar Beroš može lagano i efikasno demantirati sve sumnje u vezi svoje odluke da primi Zadravec - dovoljno je samo da počne primati sve liječnike koji mu upute molbu za razgovor. 

Ili je potrebno da se za njima vuku razni skandali da bi dobili ministrovo vrijeme? Ili, još gore, da su s premijerom na "Andrej"?

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više