Je li kolumna Ivice Šole u Slobodnoj Dalmaciji potaknula spaljivanje u Imotskom?

Foto: Screenshot Youtube/Slobodna Dalmacija

HRVATSKA je šokirana spaljivanjem lutaka istospolnog para i njihova djeteta na karnevalu u Imotskom, što je organizator manifestacije Milivoj Đuka objasnio sljedećim riječima: “Ostali smo konzervativni, držimo se tradicije.”

Na samom činu spaljivanja, na koji su bila dovedena brojna djeca da gledaju, rečeno je da dugine obitelji “nisu normalne” i onda su spaljene kao simbol svega lošeg što sprečava dolazak proljeća. Na takvim karnevalima u Dalmaciji i zaleđu Krnje obično predstavljaju moćne figure u društvu, političare i vladajuću klasu, no u Hrvatskoj je odnedavno dovedena u pitanje ta tradicija simboličkim napadima na one koji su u društvu marginalizirani. Udara se ispod, a ne iznad.

Hrvatska verzija Fox Newsa

Naime, svaka objektivna analiza dovodi do zaključka da su dugine obitelji i cjelokupna hrvatska LGBT zajednica manjina u hrvatskom društvu, što znači da je percepcija njihove moći posve predimenzionirana, kao i ideje da su prijetnja za Hrvatsku. 

To sugerira da je promjena onih koji mogu biti krnje s LGBT zajednicom kao metom pripremljena u hrvatskom društvu kroz dugu i upornu medijsku i aktivističku kampanju. Početni trijumf te kampanje svakako je referendum o braku 2013. godine, no u međuvremenu smo otišli mnogo dalje od toga.

Mreža desno-klerikalnih medija koji svojoj publici poput hrvatske razuđene verzije Fox Newsa nude alternativnu stvarnost također sustavno šire netrpeljivost prema svemu što odstupa od tvrdokornog nacionalizma i katolicizma. 

Kolumna Ivice Šole od 3. veljače

U slučaju spaljivanja u Imotskom čak je moguće rekonstruirati kako je ideja nastala, jer se toga da se Nenada Stazića udomi kod istospolnog para nije dosjetio Đuka niti KD Bakove svečanosti, nego je to prvi u javni prostor lansirao desničarski kolumnist Ivica Šola.

Šola je u Slobodnoj Dalmaciji 3. veljače objavio kolumnu pod naslovom “Iskorištavanje siročadi za ciljeve LGBT borbe: agresivni, voluntaristički val stigao je i u Hrvatsku”.

Prvi dio teksta posvećen je slavljenju Katoličke crkve, a onda Šola konačno prelazi na glavnu temu: “Od LGBT aktivista i njihovih, nerijetko, sumanutih prava na matrici slijepe želje i volje za voljom, ne možete živjeti. Tko s kim spava, tko se s kim šika i u koji otvor, zar to treba biti stvar na koje zakonodavci u EU i parlamenti troše tone sati i zakonskih akata?”

Šola je standardno nepismen (valjda volja za moći, a ne “volja za voljom”?!), no ipak jasan oko toga tko je njegova meta.

"Ovaj tekst stoga shvatite kao oglas"

Te bi skupine Šola još i podnosio dok “ne postanu toliko agresivne da idu prekrajati ili rušiti kulturu, civilizaciju i vrijednosti koje su milenijima stvarali, i razumom i vjerom”. Istospolni par Kožića i Šegotu Šola kvalificira kao “odvratne”, a onda u sve upliće i saborskog zastupnika Nenada Stazića: “Nenad Stazić, koji još uvijek tuguje jer na Bleiburgu nije bio dobro odrađen pokolj, u svojoj maniri opet bi “ubijao” i traži otkaz za šeficu Centra za socijalnu skrb gospođu Brozić Perić.”

Kod Šole kolumne većinom nemaju previše smisla i više izgledaju kao slobodno-asocijativne tipkarije s deset istih fora i očajnim stilom, pa je i ova takav tekstualni bućkuriš, koji završava na sljedeći način: “Ovaj tekst stoga shvatite kao oglas: Traži se homoseksualni par koji će udomiti Nenada Stazića. Šifra: Svoj na svome.”

Šolinu kolumnu je prenio niz desničarskih portala

Šolinu kolumnu iz Slobodne Dalmacije onda je prenio niz desničarskih portala: Narod Željke Markić, Kamenjar itd. Naišla je na odobravanje desničarske publike te je moguće i inspirirala imotskog Krnju koji predstavlja homoseksualni par koji je udomio Nenada Stazića. Doslovno. Čak su i spalitelji Krnje jasno rekli: “Neka ove godine nakaradna obitelj s djetetom Nenadom Stazićem gori." Milivoj Đoka se javio na Šolin oglas.

Šola u svojem tekstu nije sugerirao spaljivanje gej para i udomljenog Stazića, taj dio je dodatak organizatora karnevala, no s obzirom na to kako je komentirao spaljivanje slikovnice o duginim obiteljima prošle godine u Kaštelima, teško je vjerovati da bi mu smetalo.

Svoju ulogu u tome da organizatori karnevala u Imotskom odluče kako je dobra ideja spaliti Krnju gej para s djetetom odigrala je kampanja desno-klerikalnih udruga zbog odluke Ustavnog suda koja istospolnim parovima omogućava udomljavanje djece, što se proglašava novim napadom na djecu i na Hrvatsku. Željka Markić i ekipa su već najavili mogućnost novog referenduma. Kampanja protiv duginih obitelji neprestano traje već tjednima, od odluke Ustavnog suda o udomiteljstvu.

U Njemačkoj postoji kazneno djelo "huškanje naroda"

U Haagu su za ratno huškanje kao zločin osuđeni Vojislav Šešelj, ali i novinari iz Ruande koji su propagirali genocid. U Njemačkoj pak postoji zakonska kategorija Volksverhetzung odnosno huškanje naroda, koja je kazneno djelo i ozbiljno se progoni.

U Hrvatskoj u kaznenom smislu Šola najvjerojatnije ne snosi nikakvu odgovornost, no zanimljivo je primijetiti kako se huškački govor odnosno tekst primjenjuje u praksi, kako može inspirirati druge na djela (simboličkog) nasilja i mržnje prema nekoj društvenoj skupini.

Slobodna Dalmacija se može pak sada zgražati nad spaljivanjem u Imotskom, no trebala bi se zgražati nad samom sobom, jer je baš na njenim stranicama objavljena početna ideja za jučerašnji homofobni skandal.


 

Pročitajte više