Krenula ukrajinska ofenziva? "Ako padne ovaj grad, slijedi kolaps cijele bojišnice"

Foto: Profimedia, EPA

UKRAJINSKA vojska ustraje u obrani Bahmuta, grada na istoku koji je mjesecima pod brutalnim napadima, unatoč činjenici da se njezina situacija u gradu još nije poboljšala. 

U međuvremenu, ruske trupe sada su u ofenzivi blizu Avdijivke, gdje se nadaju da će zauzeti utvrđeno područje sjeverno od Donjecka. Ruska vojska također napreduje prema Kremini, sjeverno od Bahmuta.  Ipak, počinju se pojavljivati prvi znakovi početka ukrajinske protuofenzive, sudeći prema dokazima prijavljenima u regijama Donbas i Zaporižja, piše nezavisni portal Meduza.

Ovo je najnovije stanje na bojištima.

Bahmut

Ukrajinsko zapovjedništvo prebacilo je značajne resurse u područje Bahmuta. Nekoliko svježih bataljuna koncentriranih na jednoj određenoj lokaciji sprječavaju plaćenike Wagnerove skupine da potpuno opkole grad. Za sada su ukrajinski branitelji uspješno spriječili ruske postrojbe da preuzmu kontrolu nad cestom koja vodi na zapad od Bahmuta kroz Hromove, a koja Ukrajini služi kao žila kucavica opskrbe. 

Formacije grupe Wagner napadaju jugozapadnu izlaznu cestu iz grada, sada uglavnom neupotrebljivu za ukrajinsku vojsku. Ukrajinci napadaju ruske jedinice koje se nalaze uz cestu. U blizini Ivanivske to je rezultiralo povlačenjem Wagnerove grupe s prednjih položaja.

Ukrajinskim snagama ne ide tako dobro u samom Bahmutu i drugdje u njegovim predgrađima. Ruski plaćenici prodiru i sjeverno i južno od središta grada. Veći dio industrijske zone sjeverno od grada (uključujući tamošnji metalurški pogon) je osvojen. Na jugu Bahmuta Wagnerove formacije stigle su do ulice Mariupol, iza koje bi bile u neposrednom središtu grada.

Vagnerovci su najviše napredovali u sjevernim predgrađima Bahmuta. Napredujući duž željezničke pruge Bahmut - Časiv-Jar, stigli su do Bodanivke i Orikovo-Vasilivka, gdje sada iskorištavaju prednosti novih uzdignutih položaja. Ovo predstavlja stvarnu prijetnju i za Bahmut koji je okružen i za plaćeničke trupe koje pristupaju Časiv-Jaru sa sjeveroistoka. Osim toga, Prigožinove snage napreduju duž prometnice Bahmut - Kramatorsk, gdje su već zauzele malo selo Zaliznjanske, također stižući do uzvišenih položaja.

Avdijivka

Ruska federalna vojska započela je ofenzivu sjeverno i jugozapadno od Avdijivke. Do tada su grad i njegova predgrađa granatirani svakodnevno nekoliko tjedana. Izvori s obje strane priznaju značajan napredak invazijskih snaga sjeverno od Avdijivke. Neki izvori tvrde da je Krasnohorivka zarobljena te da se ruske trupe sada kreću prema zapadu s te lokacije. Ipak, još nema vizualnih dokaza da je to stvarno tako. Prema nekim ruskim izvorima, ruska vojska se učvrstila samo u Krasnohorivki, dok se teške bitke nastavljaju s ogromnim gubicima za rusku stranu.

Ruske snage definitivno trpe velike gubitke jugozapadno od Avdijivke. Ruska ofenziva na ovom području stvara krizu za ukrajinsko zapovjedništvo. Avdijivka je sada na pola puta do potpunog okruživanja. Ako Ukrajinci na kraju budu morali napustiti grad, to će dovesti do kolapsa cijele bojišnice sjeverno od Donjecka. Zadržavanje grada, s druge strane, zahtijevalo bi mobilizaciju rezervnih trupa koje se ukrajinska vojska nada spasiti dok ne bude spremna pokrenuti protuofenzivu punog opsega. Unatoč tome, dio tih rezervi već je usmjeren u Bahmut, piše Meduza.

Regija Zaporižja

Prvi put nakon dugo vremena, Ukrajina izvodi veliki napad u regiji Zaporižja. Jugoistočno od Orihiva, ukrajinska formacija nepoznate veličine pokušala se probiti južno uz cestu za Tokmak. Ruske snage su odbile ovaj napad, a ukrajinske snage izgubile su nekoliko jedinica oklopne tehnike.

Ovo je možda bila misija borbenog izviđanja ili ometajući manevar čiji je cilj bio prisiliti Rusiju da koncentrira više svojih rezervi na ovaj segment, otvarajući put glavnoj ofenzivi negdje drugdje.

Rusija strahuje da će Ukrajina pokušati veliku ofenzivu na sjeveroistoku

Prema britanskoj vojnoj obavještajnoj službi, od početka ovog mjeseca vode se teške borbe na sjeveru ukrajinske istočne regije Luhansk. Bitke se vode oko gradova Svatove i Kremina, koje su zauzele ruske snage na početku invazije, kaže najnovije ažuriranje britanskog Ministarstva obrane.

Početkom ove godine, ukrajinske snage su se približile neposrednim prilazima Kremini, ali ruske trupe su od tada djelomično povratile kontrolu. Moskva uglavnom pokušava obraniti svoje tlo na sjeveroistoku, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Ruski zapovjednici strahuju da je ovo jedno od područja na kojima bi Ukrajina mogla pokušati "velike ofenzivne operacije", ocijenilo je Ministarstvo obrane.

Ukrajinski general najavljuje veliku ofenzivu u Bahmutu

Ukrajina je danas objavila da računa "vrlo brzo iskoristiti" ruski umor u Bahmutu. "Agresor želi zauzeti Bahmut pod svaku cijenu, unatoč gubicima u ljudstvu i opremi", rekao je zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandar Sjirskij na Telegramu. "Ruske trupe masovno mobilizirane u i oko Bahmuta gube znatnu snagu i postaju iscrpljene", dodao je.

"Vrlo brzo ćemo iskoristiti ovu priliku, kao što smo to učinili u prošlosti u blizini Kijeva, Harkiva, Balaklje i Kupjanska", rekao je.

Pročitajte više