Anušić premijer, Plenković u Bruxelles: Koliko je to realno?

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U kuloarima stranaka počela se spominjati nova opcija za sastavljanje vlade nakon sinoćnjih izbora.

Naime, jedna teorija kaže da bi predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava mogao pristati na koaliciju s HDZ-om, ali pod uvjetom da premijer ne bude Andrej Plenković, već dosadašnji ministar obrane Ivan Anušić.

Anušić je poprilično omiljen među biračima desnice te nema averziju prema DP-u, za razliku od Plenkovića koji je svoje mišljenje dokazao i neki dan kada su objavljene snimke na kojima pogrdno govori o Ivanu Penavi. Penava mu nije ostao dužan pa je stoga u toj strani priče zamisliv scenarij u kojem bi DP išao u suradnju s HDZ-om, ali bez Plenkovića.

Penava bi tako i pred svojim biračima i strankom lakše opravdao koaliciju s onima koje je do jučer prozivao.

Što bi bilo s Plenkovićem u tom slučaju, teško je reći. Najvjerojatnija opcija je odlazak u Bruxelles jer za njega ne postoji opcija prihvaćanja neke sporedne uloge nakon što je 8 godina bio na čelu vlade.

Puhovski: To je besmislica

Koliko je sve to skupa izgledno i realno, pitali smo političke analitičare Žarka Puhovskog i Ivana Rimca.

Puhovski kaže da je to besmislica te da Domovinski pokret to koristi kao alat za pregovaranje. "Oni tu besmislicu koriste kao nešto nerealno kako bi onda nakon toga mogli pristati na manje, ali zadovoljavajuće", kaže. "Ja da sam na njihovom mjestu tražio bih samo Ministarstvo unutarnjih poslova i s time bih bio zadovoljan", kaže.

Kaže da u HDZ-u jedino Jandroković ima kapaciteta biti premijer i biti pola godine godišnje u Bruxellesu, ostali "ne mogu pronaći željezničku stanicu". "Jedini uvjet za to su ambicije Plenkovića u Bruxellesu, ali i tu treba biti oprezan", kaže.

Podsjeća da se Penava ranije dogovarao s Milanovićem pa ni ne znamo u kojem će on smjeru ići, no ova opcija zasad po njemu nije realna.

Rimac: Ne postoji vodstvo HDZ-a mimo Plenkovića

Politički analitičar Ivan Rimac kaže da opcija koaliranja DP-a i HDZ-a bez Plenkovića nije moguća. "Moguće je da je ovo neka patka kojom se želi zamutiti voda pred pregovore HDZ-a i DP-a", tvrdi. "To su nemogući uvjeti za pregovore", rekao je.

"Jedina opcija da Plenković ne bude više na čelu HDZ-a je pad s vlasti. Ne postoji vodstvo HDZ-a mimo Plenkovića tako da Penava ne može ići okolnim putevima", kaže i dodaje da Plenković trenutno ne razmišlja o poziciji u Bruxellesu pošto je u prilici opet biti premijer.

"HDZ ima opcije sastavljanja vlade s dijelom DP-a i manjincima", kaže. "Tim više je DP u nezavidnoj poziciji jer imaju veliki pregovarački potencijal, a istovremeno moraju biti svjesni da će HDZ nastojati razbiti DP i privući dio zastupnika na njihovu stranu", rekao je Rimac.

Pročitajte više