Je li to kraj Jadranke Kosor: Ivo Sanader za osam dana sjeda u saborske klupe!

IVO SANADER zatražio je aktiviranje zastupničkog mandata. Kako je za Index rekla Bebićeva glasnogovornica Marina Buntić Juričić, predsjednik Sabora primio je jučer zahtjev Ive Sanadera za aktiviranje zastupničkog mandata te je taj zahtjev proslijeđen Mandatno-imunitetnom povjerenstvu. Ivo Sanader je u srpnju prošle godine prvo aktivirao pa stavio svoj saborski mandat u mirovanje.

> Ili ruši Kosor ili se spašava od zatvora: Reakcije na Sanaderov povratak

> Rušenje Kosor u Saboru: Sanader budi šest spavača?

> Pripremili su se: Zabranjeno je osnovati novu stranku koja bi u nazivu imala HDZ

> SDP za prijevremene izbore: "Dosta je bilo, više se ne zna tko govori istinu, a tko laže"

> "Sanader poručuje HDZ-u: Ja sam vas postavio na vlast, ja ću vas i zbaciti, a Kosor detronizirati!"

> Karamarko neće odgovoriti na pitanje je li Sanader osumnjičenik: Imunitet se može lako skinuti!

"Nije nas uzdrmao Sanaderov povratak u Sabor, rijetko tko ide s gubitnicima"

"To je nešto što smo očekivali i to neće uzdrmati vladajuću koaliciju koja će i dalje imati većinu u Saboru", kazao je danas potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović. Na pitanje postoji li ipak strah da će Sanader oko sebe pokušati okupiti svoj zastupnički klub, a čime bi vladajući ostali bez većine u Saboru, Milinović je odbacio kao mogućnost kazavši kako rijetko tko ide s gubitnicima. Milinović je ocijenio i kako postoji i ta mogućnost da Sanader aktivira mandat, ali da se recimo godinu dana ne pojavi uopće u Saboru, ili da se primjerice priključi SDP-u! Iako je isprva odbacio mogućnost da Sanader to radi kako bi si osigurao imunitet tumačeći kako je taj imunitet kratkog vijeka, konačno se ipak složi kako bi time Sanader u svakom slučaju dobio na vremenu. "Što se iza brda valja, pričekajmo tjedan, dva", kazao je Milinović te znakovito zaključio: "Ova Vlada kopa jamu s čvrstim temeljima i od armiranog betona u borbi protiv korupcije. Tko će pasti u tu jamu, ostaje otvoreno i zanimljivo pitanje". 

"Nikog se ne bojimo, ništa nas ne može iznenaditi"

"Nikog se ne bojimo", komentar je Vladimira Šeksa pred novinarima u Saboru. "Ništa nas ne može iznenaditi, ništa nas nije iznenadilo i ničeg se ne bojimo, a najmanje eventualnog možebitno povratka Ive Sanadera u zastupničke klupe", kazao je Šeks. Na novinarski upit zašto "možebitnog", Šeks je odgovorio: "Zato što sam tako rekao" te odbacio ideju da traži neki način da se Sanader ne vrati u Sabor.

Potpredsjednik Sabora i potpredsjednik HDZ-a i član Predsjedništva stranke Ivan Jarnjak je kazao kako Sanader ima zakonsko pravo na aktiviranje saborskog mandata. "Molim vas lijepo, pa mi smo prošli rat. Koga bi se mi bojali?!", retorički je upitao.

Na pitanje boji li se HDZ osnivanja nove stranke, glavni tajnik stranke Branko Bačić je odgovorio "samo je jedan HDZ". Jarnjak je na to dodao i "vječan".

Bebić: Podražavam Jadranku Kosor i sadašnje vodstvo stranke

Luka Bebić komentiravši povratak Sanadera izjavio je kako je malo iznenađen time, te je demantirao kako će se prikloniti svom starom prijatelju. "Sada i uvijek podržavao sam program HDZ-a. Podržavam Jadranku Kosor i sadašnje vodstvo stranke", kazao je predsjednik Sabora. Dodao je kako je on jedan od osnivača HDZ-a na jugu Hrvatske i da je uvijek podržavao i podržavat će program te stranke. Bebić, kako je kazao, nije previše iznenađen Sanaderovim reaktiviranjem mandata, ali je priznao da malo ipak jest. Objasnio je kako je Sanader svaki dan od 15. siječnja mogao tražiti reaktivaciju mandata, ali da je to napravio sada te da je procedura propisana zakonom i poslovnikom i da tu nema nekih nepoznanica.

Sesvečan: HDZ neće izgubiti većinu u Saboru

Predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva Damir Sesvečan za Index je kazao kako Ivo Sanader prema Zakonu ima pravo na povratak u saborske klupe te će Povjerenstvo to samo konstatirati i potvrditi, i o tome izvijestiti zastupnike Hrvatskog Sabora i predsjednika koji će to njihovo izvješće prihvatiti. "Zakon kaže da se zastupniku aktivira zastupnički mandat u roku od osam dana od podnošenja zahtjeva. Mi kao Povjerenstvo utvrđujemo jesu li ispunjene sve zakonske okolnosti i o tome izvješćujemo Sabor. U ovom slučaju se čini da su zakonske okonosti ispunjene", kaže nam HDZ-ovac Sesvečan.

Pitali smo ga i što će povratak Sanadera značiti za HDZ. Kaže kako je njegovo mišljenje da to neće ugroziti HDZ-ovu većinu u Saboru. "Ništa se dramatično neće dogoditi", njegovo je osobno mišljenje.

Gordana Sobol, SDP-ova članica Mandatno-imunitetnog povjerenstva za Index je kazala kako je u zakonskom smislu sve u redu sa Sanaderovim zahtjevom. "Što znači da bi ona zaista mogao idući tjedan biti u Saboru. A tada će sigurno postati vrlo interesantno. Vjerujem da će se jedan dio HDZ-ovih zastupnika njemu prikloniti, a hoće li to značiti i gubljenje Kosoričine većine u Saboru to ćemo vidjeti", rekla nam je Gordana Sobol.

Pročitajte više