Je li voće i povrće stvarno drastično poskupjelo? Provjerili smo cijene

Foto: M.P.Š./Index

NAKON priča o drastičnom poskupljenju voća i povrća obišli smo zagrebačke tržnice kako bismo provjerili stvarno stanje, međutim ako je suditi prema cijenama koje smo ondje zatekli, kao i izjavama kupaca, prodavača i kumica - cijene su ostale iste kao i prošle godine u ovo vrijeme. Naravno, cijena povrća poput rajčica i krastavaca, objašnjavaju nam prodavači, nešto je porasla u odnosu na srpanj kad je ponuda bila daleko veća pa su i cijene bile nešto niže, u prosjeku za dvije do tri kune.

Međutim, kako doznajemo iz Hrvatske voćarske zajednice, cijene voća će uskoro rasti.

Mi smo obišli nekoliko tržnica i prema onome što smo vidjeli, cijene na Dolcu, Kvatriću i Branimircu su više-manje iste. Tako se rajčice prodaju od 6,9 kuna po kilogramu pa sve do 20 kuna, koliko stoje cherry rajčice, no i one su tijekom ljeta jednako koštale. Crvena rog paprika koja je masovno preplavila klupe tržnica prodaje se od 5,99 kuna do 16 kuna, kilogram mahuna kreće se od 15 do 20 kuna, krumpir se kreće po cijeni od 3 do 5 kuna, zelje se prodaje po 10, salata od 12 do 16 kuna.

Cijene zasad iste kao lani

Razgovarali smo s nekoliko kupaca na tržnicama koji su nam rekli da nisu primijetili da su cijene otišle gore.

"Sve je više-manje isto, dalmatinski pomidori su i tijekom ljeta bili skuplji nego, recimo, rajčica iz Makedonije, ista stvar je i s rog paprikom. Ma sve se vrti isto", rekla nam je gospođa koja je godinama stalni kupac na Dolcu. Zatekli smo i mladi par na Kvatriću kako kupuje jabuke i grožđe. Cijene jabuka na Kvatriću su 8 kuna po kilogramu dok se kilogram grožđa kreće od 5 do 15 kuna.

"Ne primjećujemo neku razliku, no ako usporedimo s cijenama voća i povrća na moru, onda se vidi razlika, tu je dosta jeftinije", rekli su nam.

A kad smo prodavače i kumice pitali za cijene i jesu li poskupjele, poprilično su oštro reagirali.

"Kakvi poskupjelo, iste su cijene kao i prošle godine. Normalno da su neke stvari kad je sezona jeftinije bile tijekom ljeta kad su rajčica i krastavci u punom urodu, međutim ako usporedim cijene s istim razdobljem prošle godine onda su one potpuno iste. Nema nikakvog drastičnog poskupljenja o kojem se govori", rekla nam je prodavačica na Branimircu.

Isto su nam rekle i na Kvatriću i Dolcu.

"Uskoro raste cijena voća"

Razgovarali smo i s predsjednikom Hrvatske udruge poljoprivrednika Tihomirom Jaićem oko cijena hrane.

"Cijene na tržnicama su ostale iste, jedino su rajčice i krastavci poskupjeli u odnosu na ljeto. To je povrće u srpnju u punom urodu i normalno da su tad cijene nešto jeftinije, ali sve ostalo je isto.

No što se tiče velikih otkupljivača, oni su snizili otkupne cijene kooperantima za nekih 10 do 15 posto, imamo par takvih slučajeva. Recimo, prvu klasu krastavaca su spustili kooperantima cijenu s 4 na 3,5 kune. Međutim istovremeno su nešto poskupjeli cijene voća i povrća u trgovačkim centrima, ali sitno", rekao nam je Jaić.

Razgovarali smo i s Franom Ivkovićem iz Hrvatske voćarske zajednice koji također tvrdi da su cijene ostale iste, čak s tendencijom pada, no ne za potrošače nego za proizvođače. Međutim, istovremeno je najavio skorašnji rast cijena voća.

"Jabuku prve klase otkupljivač plaća oko 1,3 kune po kilogramu što ne pokriva ni troškove proizvodnje. No iako su sad cijene voća iste kao i lani, uskoro će ipak poskupjeti. Recimo jabuke će uoči Božića naglo poskupjeti na 15 kuna. A uskoro će porasti i cijene bresaka i šljiva za oko 20 posto", rekao nam je Ivković.

Pročitajte više