FOTO Rusi su tjednima plovili oko svijeta samo da bi doživjeli sramotan poraz

Foto: Wikipedia

Početak 20. stoljeća označava tehnološki napredak i pripremu raznih svjetskih vojski za idući veliki sukob. Centar zbivanja je još uvijek najbogatija regija na svijetu – Europa; no isto tako nove sile stižu na globalnu političku pozornicu. 1905. godine završava Rusko-japanski rat kada prvi put europska sila gubi od nekog azijskog naroda otvoren vojni sukob. Na današnji dan odigrala se ključna bitka u tom ratu – bitka kod Tsushime, a Rusi će nakon nje tražiti primirje.

Rusija i Japan u 20. stoljeću

Japan u kasnom 19. stoljeću prolazi kroz period vojnih i ekonomskih reformi, s naglaskom na velika ulaganja u vojsku, što će biti ključan dio Meiji restauracije. Glavna briga japanskih vlasti kad je u pitanju vanjska politika bile su upravo europske sile koje su podijelile svoje sfere interesa na Dalekom istoku. Ponosni Japanci nisu se dali zafrkavati – smatrali su da su dorasli europskim zemljama i da je sada vrijeme da počnu provoditi svoju volju.

Veliki japanski problem uvijek je bio osiguranje prirodnih resursa. Japan je otočna zemlja puna vulkana i planina siromašnih rudama, a mjesta za poljoprivredu bilo je malo. Upravo zato Japan namjerava proširiti svoj utjecaj u Koreji i Mandžuriji.

Rusko Carstvo ulazi u 20. stoljeće kompletno zaostalo u usporedbi s drugim europskim silama. Ruski carevi vladaju autokratski te zanemaruju provođenje ekonomskih i društvenih reformi koje bi modernizirale zemlju. Car Nikola suočen je s društvenim nemirima i treba mu nekakva pobjeda da bi popravio svoju reputaciju. Na istoku zemlje javlja se potreba za južnijom lukom, onom koja će tijekom cijele godine biti povoljna za plovidbu.

Ruski bojni brod Osliabja, prvi brod potopljen u bitci

Rusko-japanski rat 1904.-1905.

Japanska vlada odlučila je iznenaditi Ruse te je napala njihovu istočnu flotu u Port Arthuru. 1904. godina bila je ispunjena nizom bitaka koje su sve od reda završavale japanskom pobjedom. Japanci nisu samo pobjeđivali u pomorskim bitkama već i u onim kopnenim. U bitkama kod rijeke Yalu i kod grada Liaoyanga Japanci su natjerali Ruse na bijeg i predaju strateški važnih lokacija.

1905. godine ruska vlast odlučuje poslati svoju baltičku flotu na istok. Mornarica je prošla dugačak put oko Afrike i Indijskog oceana da bi došla do Koreje. Blizu otočića Tsushime, 27. i 28. svibnja 1905. odigrala se ključna pomorska bitka u kojoj su Japanci presreli nadolazeću baltičku flotu i zadali Rusiji konačan poraz koji će ih natjerati na sklapanje mira.

Potopljena je gotovo cijela baltička flota: od četrdesetak brodova ostalo je samo deset, premda je većina gadno oštećena i stacionirana u lukama na duži period radi reparacija. Umrlo je preko pet tisuća pripadnika ruske vojske, a još toliko ih je zarobljeno. Japan osvaja prevlast nad Korejom i Mandžurijom, a isto tako okupira južni dio Sahalina, koji od tada dijeli s Rusijom.

Sahalin će u potpunosti preuzeti Sovjetski Savez nakon Drugog svjetskog rata, a taj teritorij ostaje predmetom spora između ove dvije države sve do danas.

Nakon rata Rusiju zahvaćaju još veći nemiri koji rezultiraju Prvom ruskom revolucijom 1905., a Japan shvaća da je dorastao europskim silama te počinje kreirati svoju imperijalističku politiku koja će kulminirati u Drugom svjetskom ratu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.