Jedna od najpoznatijih novinarki na svijetu održala je govor koji bi svi trebali pročitati

Screenshot: YouTube

CHRISTIANE AMANPOUR, televizijska voditeljica i jedno od glavnih lica CNN-a i ABC Newsa po pitanju međunarodnih odnosa, novinarka je koju najveći broj svjetskih lidera i političara prati na Twitteru.

U nedavnom govoru koji je Amanpour održala na Odboru za zaštitu novinara 2016. godine, u sklopu Press Freedom Awardsa, upozorila je na niz ključnih pitanja s kojima se suvremeno novinarstvo suočava.

U nastavku prenosimo veći dio govora.

"Novinarstvo se suočava s egzistencijalnom krizom - prijetnjom samoj relevantnosti naše profesije. Nikad nisam mislila da ću na pozornici morati braniti slobodnu i sigurnost američkih novinara u našoj zemlji.

Dame i gospodo, govoru sam dodala dijelove izjava Donalda Trumpa, kao podsjetnik prijetnjama koje nam vise nad glavom. Stvarno sam se nadala da će se Trump, nakon što je pobijedio, promijeniti. I dalje polažem nade u to.

No, neugodno sam se iznenadila kad sam ugledala njegov prvi tweet nakon izbora, u kojima je napao 'profesionalne prosvjednike protiv njega, koje potiču mediji'. Na kraju je povukao dio o profesionalnim prosvjednicima, ali dio o medijima je zadržao.

Tako to kreće

Tako stvari kreću kad su u pitanju autoritarni vladari kao što su Sis, Erdogan, Putin Duterte i slični.

Kao što mi novinari koji se bavimo međunarodnim odnosima znamo i predobro - prvo se medije optuži za poticanje prosvjeda, onda ih se optuži da simpatiziraju prosvjednike, a sljedeći korak su optužbe da su teroristi i subverzivci.

Novinari tada završavaju u zatvorima, kavezima, pred prijekim sudovima - a tada, tko zna?

"Erdogan je upravo rekao mojoj kolegici Illani Dayan kako ne razumije zašto ljudi prosvjeduju u Americi te da to znači da prosvjednici ne prihvaćaju i ne razumiju demokraciju. Erdogan je dodao da on smatra da Amerika, kao sve velike zemlje, treba snažnog vođu koji će obaviti stvari kako spada.

No, velikoj Americi treba veliko i slobodno novinarstvo.

Stoga je ovo prije svega apel da se zaštiti upravo to novinarstvo.

Posvetimo se strogom provjeravanju činjenica i reportažama koje se obavljaju bez straha i pristranosti.

Nemojte dozvoliti da vas zovu lažljivcima, potkupljivima ili propalicama.

Ustanimo zajedno kao jedno - jer podijeljeni ćemo zasigurno propasti".

Pročitajte više