Jedna od najvećih kriptobanki podnijela zahtjev za zaštitu od bankrota

Ilustracija: Shutterstock

KRIPTOTVRTKA Celsius Network započela je proces podnošenja zahtjeva za zaštitu od bankrota prema famoznom Poglavlju 11 mjesec dana nakon što je suspendirala sve transakcije na svojoj platformi. To znači da je Celsius odlučio ući u fazu upravljanog bankrota iz kojeg ima povratka.

Iz Celsiusa su kazali da će nastojati stabilizirati svoje poslovanje restrukturiranjem na način "koji maksimizira vrijednost za sve dionike". Celsius je objavio da trenutno na raspolaganju ima 167 milijuna dolara u gotovini za nastavak operacija.

>> Kako je propala jedna od najvećih kriptobanki?

"Nažalost, ovo je bilo očekivano"

"Ovo je prava odluka za našu zajednicu i tvrtku", rekao je Alex Mashinsky, suosnivač i izvršni direktor tvrtke Celsius. "Uvjeren sam da ćemo, kada se osvrnemo na povijest Celsiusa, ovo vidjeti kao odlučujući trenutak, gdje je djelovanje s odlučnošću i povjerenjem služilo zajednici i ojačalo budućnost tvrtke."

"Nažalost, ovo je bilo očekivano. Bilo je predviđeno. Međutim, to ne zaustavlja naše istrage. Nastavit ćemo istraživati ​​tvrtku i raditi na zaštiti njezinih klijenata, čak i kroz njezinu nesolventnost", rekao je Joseph Rotunda, direktor provedbe pri Državnom odboru za vrijednosne papire Texasa.

Celsius ima više od 100.000 vjerovnika, koji bi mogli uključivati ​​i kupce i druge ugovorne strane, piše u dokumentu o stečaju.

Celsius je bio jedan od najvećih igrača u području kriptozajmova

Njegovo najveće neosigurano potraživanje iznosi 81 milijun dolara od Pharos Funda sa sjedištem na Kajmanskom otočju. Podnesak također navodi trgovačku tvrtku Alameda Research, izvršnog direktora FTX-a milijardera Sama Bankman-Frieda, kao vjerovnika s neosiguranim kreditom od 12 milijuna dolara.

Celsius je bio jedan od najvećih igrača u području kriptozajmova s ​​više od 8 milijardi dolara zajmova klijentima i gotovo 12 milijardi dolara imovine pod upravljanjem od svibnja. Celsius je rekao da je u lipnju imao 1.7 milijuna klijenata, a isplaćivao je godišnje kamate do čak 17 posto.

Tvrtka bi posuđivala kriptokupce drugim ugovornim stranama spremnim platiti vrtoglavo visoke kamate za posudbu. Celsius bi zatim podijelio dio tog prihoda s korisnicima. No struktura se srušila zbog krize likvidnosti u toj industriji.

 

Pročitajte više