Jelavić drugi put oslobođen za pokušaje ubojstva Vjeke Sliška i ubojstvo Zorana Dominija

NEPRAVOMOĆNOM presudom zagrebačkog Županijskog suda Nikica Jelavić, jedan od Dečkiju s Knežije, oslobođen je optužbi za dva pokušaja likvidacije Vjeke Sliška i ubojstvo prolaznika Zorana Dominija zoljom, koji je stradao prilikom atentata na Sliška zoljom.

Jelavić je prvi put oslobođen za napade u remetinačkom procesu "Zločinačkoj organizaciji" zbog nedostatka dokaza, a vijeće Županijskog suda  ga je zbog istih razloga oslobodilo i ovaj put, u ponovljenom suđenju.

Optužnica je Jelavića teretila da je u dva navrata: 1995. puškomitraljezom i 1999. protuoklopnom raketom, pokušao ubiti Vjeku Sliška, navodno šefa suprostavljenog kriminalnog klana.

U napadu u studenom 1999, u Preradovićevoj ulici u strogom centru Zagreba, zolja se odbila od džipa kojim su se vozili Sliško i njegov tjelohranitelj, ali je u eksploziji poginuo slučajni prolaznik Zoran Domini.

Sudac Marin Garac, predsjednik sudskog vijeća je rekao da su jedini dokazi koje je ponudilo tužiteljstvo iskazi svjedoka koji su bliski Vjeki Slišku i biološki trag nađen na registarskim tablicama Mercdesa kojim su počinitelji napada zoljom pobjegli sa mjesta zločina, a automobil zapalili u Klaićevoj ulici.

Sudac Garac je istakao da je utvrđeno kako je policija napravila niz propusta uzimajući uzorak od Jelavića, pa su rezultati vještačenja DNK metodom, koji doista pokazuju Jelavićev kontakt sa Mercedesom, sumnjivi. Čak i da je postojanje traga nedvojbeno, to je samo indicijia, a ne dokaz da je Jelavić bio počinitelj napada.

Sudac je i za optužbe za napad 1995. rekao da Vjeko Sliško nije rekao ništa o napadačima ili motivima, kao da nema ni traga koji može voditi do Jelavića.

Vještačenjem je tada dokazano kako je Jelavić pucao, ali u streljani, kako su potvrdili svjedoci.

Pročitajte više