Jelenić i Burić pušteni: Miladin je bio izbezumljen, Zorana je napao šipkom i gurnuo ga s platforme

Screenshot: YouTube

ANTEJ JELENIĆ i Zoran Burić, predsjednik Udruge Adria Art Annale i aktivist Radničke fronte s liste Dragana Markovine, pušteni su danas nakon ispitivanja u splitskom Prekršajnom sudu. U sudnici su završili s optužnim prijedlogom splitske policije nakon jučerašnjeg sukoba s Darkom Miladinom u prostoriji u Dioklecijanovoj ulici koju je nekad koristila Udruga. Već pola godina nalazi se pod "upravom" bivšeg Hajdukovca koji u susjedstvu namjerava otvoriti hotel.

"Cijeli dan su varili i podupirali kao da rade bunker"

Kako smo već pisali, došlo je do fizičkog sukoba, Miladin je završio u bolnici, a Jelenić i Burić najprije u policiji, pa onda i u sudu. Tvrde da nisu napali Miladina, nego da je on potegnuo šipkom Burića koji je pokušao spasiti mobitel kojim su snimali nove radove u prostoru.

"Primijetili smo da nije nikakva prijava podnesena protiv Miladina i prvi članci govore da smo mi došli njega tući, što je naravno još jedna laž, poput one kojom su i došli do ovog prostora, na jedan ilegalan način. Uglavnom, mi smo htjeli provjeriti mobitelom kroz procjep što se događa, jer su cijeli dan varili i podupirali kao da rade bunker. U trenu kada je Tena gurnula mobitel, Miladin je već čekao sa šipkom iza vrata i mobitel je pričepia uza zid, nismo ga više mogli izvući, drugom šipkom je razbio kameru. Pokušavali smo izvući mobitel minut, dva, onda ga je pustio. Mi nismo tada znali, ali Zoran je otišao spasiti mobitel. Mi smo samo čuli njegovo zapomaganje, on ima tragove od šipke, iste kojom nam je Miladin pričepio mobitel", priča Jelenić.

"Miladin me gnječio laktom i ugrizao za uho, udario sam ga da se malo sabere"

"Ja sam otrčao gore. Zoran je zapomagao: "Ubit će me, spasi me." Htio ga je baciti sa skala. Pokušao sam odvojiti Miladina, on je bio potpuno izbezumljen. Očito je danima tu stajao, čekao, čuvao što nije njegovo. Ništa nije govorio, krenuo je na mene, udario me, počeo me gurati dole. Svi su pali na mene. Miladin me laktom gnječio. Čak me ugrizao i za uho. Onda sam ja njega udario da se malo sabere. Burić ga je pokušao odvući, ali čovjek je bio bijesan i poremećen. Bacio je Zorana s platforme. Bizarno je da se služe lažima, a dio policije to podržava. Nisu podnijeli prekršajnu prijavu protiv Miladina koji je započeo cijelu stvar", žali se Jelenić.

"Taj silni kapitalist u stvari je htio pobijediti umjetnost, ali neće uspjeti u tome"

Burić nije sve otkrio. Kaže da će još malo porazmisliti pa onda možda nešto kaže više.

"Ja sam prvi dobio udarac od Miladina, htio me je baciti sa skala. Da nije došao Antej, ne znam što bi bilo. Miladin je preagresivan i dosta jak, stvano sam se bojao. Mislim da je taj silni kapitalist u stvari htio pobijediti umjetnost, ali mislim da neće uspjeti u tome. Umjetnost će pobijediti", kaže Burić.

"Očekujemo da se zaustavi ta bizarna situacija u kojoj oni dodaju nove ploče. Da dođu konzervatori i građevinska inspekcija, da zatvore gradilište koje više liči na rov ili frontu. Oni nemaju nikakve dozvole za ove intervencije, u to sam siguran. Ako imaju, treba hapsiti one koji su im dali dozvolu", kaže Jelenić. 

Otkrio nam je i kako je završilo na sudu.

"Tražili su da ne dolazimo u blizinu Miladina, osam dana, i u njegov hotelčić", kaže Jelenić.

Pročitajte više