Jelko Kacin: Države Balkana razumiju da dinamika približavanja EU-u ovisi o njima

IZVJESTITELJ Europske unije za Balkan Jelko Kacin izjavioo je danas kako su države u regiji toliko napredovale da dobro razumiju kako dinamika približavanja Europskoj uniji ovisi najviše o njima samima.

Kacin je u izjavio za beogradski B92 objasnio kako upravo na taj način treba tumačiti izjavu slovenskog predsjednika Danila Turka, koji je nedavno rekao da se EU više ne bi trebala baviti Balkanom. Kacin stoga smatra da je Turkova izjava vrlo pozitivna, te da postoji mnoštvo dokaza za takav stav slovenskog predsjednika.

Kacin: EU je "premalo svjesna uloge i važnosti Turske"

"Naprimjer, tri države su još prošle godine ispunile sve obveze i ukinule vize za svoje državljane ... Države regije međusobno sve bolje surađuju, posebno na području borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije" objasnio je Kacin i dodao kako postoji i poneki zastoj, ali da je zapadni Balkan okružen državama članicama EU i da već sve te države imaju i vide svoju budućnost u EU.

Kacin je dodao kako misli da je EU "premalo svjesna uloge i važnosti Turske", te da premalo čini kako bi sagledala realnu sliku njezine strateške težine za EU i stabilnost šire regije. Tvrdi i da EU mora razviti strateška partnerstva i sa drugim državama i ekonomijama na koje je, kako je rekao, "predugo gledala sa visine".

"Vrijeme je za promjene i priznavanje, kao i razumijevanje promjena koje se događaju pred našim očima, ali ih mnogi još uvijek ne vide. Budućnost zahtijeva misaoni napor, intelektualnu drskost i političku hrabrost ako želimo da šira Europa kao najmanji kontinent i ubuduće ima utjecaj na globalna događanja" objasnio je Jelko Kacin.

Pročitajte više