Jemaah Islamiah preuzela odgovornost za Jakartu

ISLAMISTIČKA organizacija Jemaah Islamiah preuzela je odgovornost za napad izveden u utorak automobilom bombom parkiranim ispred ulaza u hotel Marriott u Jakarti, nazvavši ga "krvavim upozorenjem" upućenim indonezijskim vlastima, objavile su u srijedu lokalne novine Straits Times.

List se poziva na jednog militanta Jemaah Islamiah, koji je želio ostati anoniman, a koji je izjavio da je taj napad "krvavo upozorenje" indonezijskoj predsjednici Megawati Sukarnoputri i savjet da ne pojačava represiju protiv islamskih militanata.

"To je poruka za nju i sve naše neprijatelje: ako pogube ijednog od naše muslimanske braće nastavit ćemo kampanju terora u Indoneziji i u regiji", rekao je taj aktivist za Straits Times.

To je očito aluzija na izricanje prve presude indonezijskih vlasti, koje se očekuje u četvrtak, u procesu protiv militanata optuženih za atentat na Baliju u kojem su poginulo 202 osobe u listopadu 2002.

Policijske procjene broja stradalih u napadu na hotel Marriott u utorak kreću se od devet do 17 ubijenih i do 150 ranjenih.

Bombe u Jakarti i Baliju izrađene na isti način

Eksploziv i metode koje su korištene u terorističkom napadu na hotel Marriott u Jakarti u utorak slične su onima koje su korištene prije toga u terorističkom napadu na Bali, objavila je u srijedu indonezijska policija.

Upitan postoji li veza s napadom na Bali, šef istražiteljskog tima Erwin Mappaseng kazao je: "Modus (operandi) i materijali bili su slični. Bile su dvije vrste eksploziva - crni barut i TNT".

Luksuzni hotel Marriott smješten je u području grada koje je u zaplijenjenim dokumentima uhićenih pripadnika Jemaah Islamiah imenovano kao potencijalna meta.

Oni su uhićeni u racijama prošlog mjeseca na području Jave zajedno s velikim količinama eksploziva, uključivši TNT, detonatore i drugo oružje, kazali su drugi pripadnici policije.

Pročitajte više