UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Glad i kolera u Jemenu: "Više od 50 tisuća djece umrijet će do kraja godine"

Screenshot: YouTube
 
VIŠE od 50 tisuća djece u Jemenu će umrijeti od bolesti i gladi do kraja ove godine, upozorava organizacija Save the Children.
 
Sedam milijuna stanovnika je na rubu gladi u državi razorenoj ratom i poharanoj najvećom epidemijom kolere u modernoj povijesti.
 
Oko 130 djece umre svaki dan
 
Oko 130 djece u Jemenu umre svaki dan, a oko 400 tisuća će ove godine trebati liječenje zbog kronične izgladnjelosti, objavio je Save the Children.
 
"Ove smrti su besmislene i može ih se spriječiti. Ova situacija znači da više od stotinu majki tuguje zbog smrti svoje djece iz dana u dan", rekao je direktor Save the Children u Jemenu Tamer Kirolos.
 
"Želim da moja kći živi"
 
Organizacija je objavila uznemirujuću snimku 18-mjesečne Nadhire iz sjevernog Jemena. Nadhira pati zbog kronične pothranjenosti i bolesti dišnih sustava. Njezina majka štedjela je tri dana kako bi je mogla odvesti u grad Hadžu na liječenje, ali Nadhirino stanje se pogoršalo i nisu si mogli priuštiti lijek.
 
"Želim da moja kći živi. Ona mi je sada najveća briga. Želim da se što prije oporavi od bolesti", izjavila je Nadhirina majka Shaika.
 
 
 
"Ako se blokada odmah ne ukine, još više djece će umrijeti"
 
Save the Children je upozorio da bi broj mrtvih mogao porasti zbog saudijske blokade dostave pomoći u državu. Saudijska Arabija blokirala je pristup ključnim područjima u Jemenu nakon što su pobunjenici Huti ispalili balističku raketu u blizinu glavnog grada Rijada.
 
"Naše osoblje ne može doći do ljudi kako bi im dostavilo potrepštine i pomoglo u spašavanju života. U samo nekoliko tjedana moglo bi ponestati lijekova, goriva i hrane. Krajnje je neprihvatljivo dopustiti da djeca umiru zbog zanemarivanja i nedostatka političke volje", rekao je Kirolos i upozorio:
 
"Ako se blokada odmah ne ukine, još više djece će umrijeti".
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Jemen, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Jemen. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje

Pročitajte više