Jesu li neki unaprijed znali za Hamasov pokolj i masno zaradili? Izrael: Istražujemo

Foto: Profimedia

Izrael kaže kako istražuje tvrdnje da su neki investitori možda znali za Hamasov napad na Izrael prije nego što se dogodio 7. listopada. Akademska studija sugerira da su investitori koji su očekivali pad izraelske ekonomije možda zaradili velike iznose. Istraživači su uočili značajno “shortanje” uoči napada, piše BBC.

“Shortanje” je termin koji se upotrebljava kada ulagači pokušavaju zaraditi na dionicama, obveznicama ili drugim financijskim instrumentima za koje misle da će im vrijednost pasti. Dogovaraju se da će prodati dionice koje još ne posjeduju po trenutnoj cijeni, nadajući se da će ih kasnije kupiti po nižoj cijeni prije nego što dionice promijene vlasnika, kako bi tada mogli zaraditi na razlici.

"Činilo se brokeri predviđaju događaje koji će uslijediti"

"Danima prije napada činilo se da brokeri predviđaju događaje koji će uslijediti", kažu istraživači Robert Jackson sa Sveučilišta New York i Joshua Mitts sa Sveučilišta Columbia.

Kažu da je shortanje "daleko premašilo razmjere koji su se dogodili tijekom brojnih drugih kriznih razdoblja, uključujući recesiju nakon financijske krize, rat između Izraela i Gaze 2014. i pandemiju". Istraživači su rekli da su identificirali dramatičan porast broja investitora koji žele prodati dionice izraelskih kompanija na burzi u Tel Avivu.

Također su primijetili skok u prodajnim aktivnostima u ulaganju koje prati kretanje izraelskih dionica poznato kao Exchange Traded Fund (ETF). ETF-ovi su fondovi koji se mogu kupiti i prodati i koji ulažu u skup temeljnih dionica. Oni obično prate kretanje indeksa kao što je FTSE 100 ili Dow Jones, omogućujući ulagačima da kupe ili prodaju cijelu klasu imovine - u ovom slučaju izraelske tvrtke.

"Ovo pitanje je od istragom"

U studiji se navodi da je aktivnost shortanja u MSCI Israel Exchange Traded Fundu "iznenada i značajno porasla" 2. listopada, na temelju podataka američkog Regulatornog tijela financijske industrije. U izvješću na 66 stranica stoji sljedeće: "Neposredno prije napada shortanje izraelskih vrijednosnih papira na burzi u Tel Avivu dramatično je poraslo."

Izraelska uprava za vrijednosne papire objavila je sljedeće: "Ovo je pitanje poznato vlastima i pod istragom je svih relevantnih strana." U studiji se kaže da je 4.43 milijuna novih dionica Leumija, najveće izraelske banke, shortano između 14. rujna i 5. listopada, donoseći dobit od 3.2 milijarde šekela (862 milijuna dolara).

"Naša otkrića upućuju na to da su brokeri bili obaviješteni o nadolazećim napadima i da su profitirali od ovih tragičnih događaja, a u skladu s prethodnom literaturom pokazujemo da se trgovanje ove vrste događa u prazninama u američkoj i međunarodnoj provedbi zakonskih zabrana informiranog trgovanja", navodi se u studiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.