Jezero kod Mostara koje bi moglo biti masovna grobnica isušit će se zbog ekshumacije

NA PROLJEĆE se nastavlja potraga za masovnom grobnicom u Mostaru, zbog čega će umjetno jezero na rudarskom lokalitetu Vihovići najvjerojatnije biti isušeno. Prema prvim informacijama, u masovnoj grobnici se nalazi od 80 do 100 žrtava ubijenih u Mostaru tijekom 1993. godine.

Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH, ispričala je za Klix da su prvog dana početka aktivnosti na predistražnim radnjama pretrage jezera ronioci ustanovili da je vidljivost jezera jako loša. Utvrdili su da se na 17 metara dubine ne vidi ništa zbog velikog mulja te se zato ništa ne može raditi.

Fazlić kaže da će se jezero najvjerojatnije morati isušiti zbog ekshumacije, ali da se za taj proces moraju čekati određene aktivnosti i procedure. "Moramo sačekati da SIPA napravi projekt kako će se raditi istraživanje jezera i na koji način će se tome pristupiti, kao i povoljne vremenske uvjete, tako da ne možemo raditi ništa do proljeća", rekla je Fazlić za Klix.

Kompleksan postupak

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH ističe da su se pokretanjem predistražnih radnji na pretrazi jezera odmah prvi dan javili brojni građani Mostara s informacijama koje su veoma važne za ovaj slučaj. Navela je da se te informacije detaljno provjeravaju kako bi bili potpuno sigurni u njih, dok se paralelno radi plan za pretragu jezera.

"Moramo sve informacije detaljno provjeriti jer isušivanje jezera je jako skup proces. Trebaju nam jake osnove da bi tužiteljstvo izdalo naredbu za taj postupak i eventualnu ekshumaciju. Radi se o kompleksnom postupku kojem se pristupa zaista detaljno", pojasnila je Fazlić za Klix.

Na području Mostara traga se za 202 osobe, od čega su 154 građani Mostara, prema podacima Instituta za nestale osobe BiH. Prema njihovim podacima, do danas je iz više masovnih i pojedinačnih grobnica na mostarskom području ekshumirano 456 osoba.

U mrtvačnici mostarskog gradskog groblja "Sutina" smješteni su posmrtni ostaci 143 nepoznate osobe. Još uvijek se traga za 570 ljudi na području Hercegovine.

Pročitajte više