J.Kosor: MOST može zaključati Vladu, a onda kreće rat

Foto: Hina

BIVŠA predsjednica Vlade Jadranka Kosor komentirala je napetu situaciju u hrvatskoj Vladi te činjenicu da je Božo Petrov najavio da će MOST glasati za smjenu Tomislava Karamarka. Ona u trenutnoj situaciji ne vidi mogućnost daljnje suradnje.

"Nakon ovoga više nije moguća suradnja, nakon izjave Bože Petrova. Izvjesno je svima, osim njima, da ionako bez te prijeđene granice je ta situacija jako teška i neizdrživa, zbog niza prijepora, ratovanja i podmetanja.

Međusobno neslaganje na samoj sjednici Vlade između ministrica MOST-a i HDZ-a, gdje se prijedlozi proglašavaju nepotrebnima i populističkima, to su pokazali. Tu je i niz drugih situacija, od slučaja SOA-e, gdje je prvi put potpredsjednik Vlade pritiskao premijera. Ali i sama činjenica da je Vlada sastavljena zbog MOST-a. Da se MOST nije priključio HDZ-u, ne bi bilo Vlade. MOST ima ključeve, i sad ako odluče zaključati Vladu, onda mislim da su stvari donekle jasne.

Otvorio se rat i dug je put od glasanja Vlade do glasanja u Saboru, što znači da će se raditi na tome da se jedan dio MOST-ovaca predomisli. Zato što smo vidjeli nekoliko puta prekopčavanja, kolut naprijed-kolut natrag. To bi bila apsolutna politička smrt za onog tko bi se ponovno predomislio. Čini se da Petrov zna što govori i da je u tome rezolutan. Međutim, on se u puno situacija  činio rezolutan (sjetimo se dogovora s SDP-om), tako da ćemo već danas na ovom testu vidjeti hoće li zaista svi MOST-ovi minsitri glasati kako je Petrov rekao. Drugi test će biti u Saboru, a HDZ će nastojati da ta rasprava bude što kasnije. Daleko je 18. lipanj, kada ona mora završiti. U tom se razdoblju može svašta dogoditi. Za građane je to loše, jer u toj situaciji vladajući ne rade ništa, nego se bave sami sobom", rekla je Kosor za N1.

Sve smo bliže izborima

"Mi smo svakim danom sve bliže izborima. Raste nezadovoljstvo građana, oni sve više žele izbore, bez obzira na skupoću. Održavati organizam na životu koji nema snage, a to je Vlada RH, u situaciji gdje šef stranke koja participira u vlasti definitivno je oslabljen. I prije je bio najnepopularnija osoba u politici. To je teško održiva situacija, HDZ se u javnosti želi prikazati kao opće svemirsko jedinstvo. Pitanje je hoće li se sutra na saboru stranke itko išta usuditi reći.

MOST je bio ključ za stvaranje Vlade od kojeg su veliki očekivali da će biti drveni lutak koji će sjediti u kutu. Ali, lutak je oživio i mislim da se oni ovim činom počinju pripremati na parlamentarne izbore. Tu će im glavna teza biti zaštita nacionalnih interesa, a u tom slučaju mogu ponovno očekivati na neki dobitak na izborima.

U ovakoj situaciji Orešković mora shvatiti da teško može voditi Vladu. Svatko tko ima političkog iskustva bi dobro razmislio o ostavci, a u tom slučaju pada i cijela Vlada. Pretpostavljam da to neće učiniti, ali mrcvarenje uz prosvjede, ogromno nezadovoljstvo ljudi zbog mjera u zdravstvu i politička nestabilnost. Ostaje dojam, koji se ne može popraviti, da je vlast nestabilna", zaključila je Kosor.

Pročitajte više