JMBG ostaje temeljnom identifikacijskom oznakom građana

JEDINSTVENI matični broj građana (JMBG) ostat će temeljnom identifikacijskom oznakom građana kao ključni podatak u sustavu svih državnih ustanova, dogovoreno je na današnjem sastanku u Ministarstvu rada i socijalne skrbi.

´Nije riječ o ukidanju JMBG-a jer će taj podatak i dalje ostati temeljem za identifikaciju građana koji će sami odlučivati kome i kako će po potrebi davati svoje podatke´, izjavila je nakon sastanka pomoćnica ministra rada Vera Babić.

Na sastanku je dogovorena operativna suradnja državnih ustanova u razmjeni podataka o JMBG-u - svaka zainteresirana ustanova dogovorit će sastanak s MUP-om i tehnički precizirati sve što joj treba za razmjenu podataka.

To znači da će svaki segment sustava, posebno ustanove za socijalnu skrb, tražiti od MUP-a potrebne informacije iz njegove baze podataka.

Protokoli o suradnji dogovarat će se pojedinačno, ovisno o potrebama pojedinih državnih ustanova, kazala je Babić.

Izdavanje osobnih iskaznica bez JMBG-a neće izazvati posebne probleme sustavu socijalne skrbi, ocijenila je Babić dodavši da će se svaki eventualni problem riješiti u suradnji s MUP-om.

Na novinarski upit što će se dogoditi ako građanin odbije dati na uvid svoj JMBG, Babić je rekla kako postoje i drugi podaci dovoljni za normalno funkcioniranje sustava.

´Vjerujem da će građani ipak prihvatiti suradnju jer je riječ o ostvarivanju njihovih prava´, istaknula je Babić.

Sastanku su nazočili predstavnici ustanova iz sustava socijalne skrbi, MUP-a, ministarstava financija i pravosuđa, Porezne uprave, Regosa i Državnog zavoda za statistiku.

Pročitajte više