Johannes Kepler obrušava se prema Zemlji i nosi sa sobom 1,3 tone svemirskog smeća

EUROPSKA robotizirana svemirska  letjelica odvojila se jučer od Međunarodne svemirske postaje, kako bi napravila mjesta za dolazak ruske letjelice s teretom krajem tjedna. Ono što je zanimljivo u ovoj priči jest činjenica da je odvojeni orbitalni brod, nazvan "Johannes Kepler" po poznatom njemačkom astronomu, natovaren sa 1,3 tone svemirskog smeća koje će biti uništeno kada se letjelica vrati u Zemljinu atmosferu.

Robotizirana letjelica ATV-Johannes Kepler svoj je posljednji zadatak obavila u nedjelju, a sad se sprema na vatreni pad prema Zemlji. Ono što će preostati nakon izgaranja letjelice i smeća u atmosferi, trebalo bi u morske vode u južnom dijelom Tihog oceana pasti danas oko 21 sati po GMT-u.


Europska svemirska agencija letjelicu je prema Međunarodnoj postaji poslala prije četiri mjeseca te je njom dostavljeno preko 7 tona tereta. Cilindrična letjelica duga je 12 metara i široka pet. Pri lansiranju je bila teška 22 tone. Prije samog odlaska na put prema Zemlji ATV je uz pomoć svojih motora Međunarodnu svemirsku postaju lansirao u višu orbitu, piše Space.com.

Pročitajte više