John McCain u Sarajevu: Zabrinuti smo unutarpolitičkim dijalogom u BiH

BIVŠI predsjednički kandidat na američkim izborima John McCain danas je u sklopu izaslanstva Kongresa bio u Sarajevu te se sastao s članovima Predsjedništva BiH.

Uz njega je u izaslanstvu bio i John Lieberman. Trenutni predsjednik Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je zadovoljstvo interesom koji SAD pokazuje za BiH te zahvalnost za sve što je ta država učinila za Bosnu i Hercegovinu. Dodao je kako je egzistencijalna stvar za BiH ulazak države u EU i NATO, u čemu ih SAD podržava. Priznao je i kako je država u jednoj vrsti političke krize koja je izazvana nemogućnošću dogovora oko novog ustava.

McCain i Lieberman izrazili su zabrinutost zato što u BiH nije postignut napredak u političkim procesima koji su očekivali. Tvrde kako SAD podržava integritet i suverenitet BiH. Podržavaju napore za ulazak BiH u NATO, ali tvrde i kako zabrinjava unutarpolitički dijalog u državi. Poseban su naglasak stavili na to da bi se u ovoj godini trebalo pronaći unutarnje rješenje te poslati poruku NATO-u, EU i SAD-u kako se radi na rješenju domaćih političkih problema.

 

Pročitajte više