Johnson & Johnson ove godine očekuje do 3.5 mlrd. dolara zarade od prodaje cjepiva

AMERIČKA kompanija Johnson & Johnson priopćila je danas da u ovoj godini očekuje 3.5 milijardi dolara prihoda od cjepiva protiv covida-19 zahvaljujući ublaženim problemima u nabavnom lancu i većoj potražnji.

Zbog kašnjenja isporuka i neujednačene potražnje J&J-ov je prihod od cjepiva protiv covida prošle godine iznosio 2.39 milijardi dolara, u odnosu na planiranih 2.5 milijardi.

Ukupni je prihod kompanije u prošloj godini porastao 13.6 posto, na 93.8 milijardi dolara. Kada se isključi prodaja i kupnja imovine, uvećan je 12.8 posto.

Prihod od drugih lijekova

Prihod od prodaje lijeka protiv raka Imbruvica, kreiranog u suradnji s AbbVieom, porastao je 5.8 posto, na 4.36 milijardi dolara. Lijek za Crohnovu bolest Stelara donio im je 9.13 milijardi dolara prihoda, za 18.5 posto više nego u 2020.

Neto dobit porasla je u 2021. za 42 posto, na 20.9 milijardi dolara.

Očekuje se da će udio cjepiva u ukupnom prihodu biti mali jer ga J&J prodaje po cijeni koja ne jamči ogromnu zaradu.

Konkurent Pfizer procijenio je da mu je cjepivo u prošloj godini donijelo 37 milijardi dolara prihoda, a i u Moderni trebao bi se mjeriti u više milijardi dolara.

J&J trenutno radi na izdvajanju odjela za zdravlje potrošača i planira se usredotočiti na poslovanje s medicinskim uređajima i farmaceutskim proizvodima.

Pročitajte više