Johnson: Rusija bi kroz sljedećih par mjeseci mogla iscrpiti svoje snage

Foto: EPA

BRITANSKA vojna obavještajna služba vjeruje da bi rusko napredovanje u Ukrajini kroz sljedećih par mjeseci mogao usporiti manjak resursa, kazao je britanski premijer Boris Johnson skupini europskih novinara.

U komentarima koje je danas objavio njemački Sueddeutche Zeitung, Johnson je kazao da vojne snage predsjednika Vladimira Putina u istočnoj pokrajini Donbas siju destrukciju, ali za to plaćaju skup danak u oružju i vojnicima.

"Rusija bi kroz sljedećih par mjeseci mogla iscrpiti svoje snage"

"Doduše, naša obrambena obavještajna služba vjeruje da bi Rusija kroz sljedećih par mjeseci mogla iscrpiti svoje snage što bi zaustavilo njeno napredovanje", kazao je Johnson u intervjuu.

"U tom trenutku morat ćemo pomoći Ukrajincima da obrnu dinamiku borbe. Za to ću se zalagati i na sastanku Grupe 7 (koji će se za vikend održati u Njemačkoj)", izjavio je.

"Ako Ukrajinci budu u poziciji krenuti u protuofenzivu, trebamo ih podržati s opremom koju traže od nas", dodao je.

Kako bi izgledala pobjeda za Ukrajinu?

Na pitanje kako bi izgledala pobjeda za Ukrajinu ili poraz za Putina, Johnson je odgovorio: "To bi podrazumijevalo povratak na status quo koji je postojao prije 24 veljače i povlačenje ruskih snaga s područja na koja su izvršili invaziju."

Osim za Sueddeutche Zeitung, intervju je dao i za francuski Le Monde te talijanske i španjolske novine.

Pročitajte više