Jordanski princ se pojavio pored polubrata kralja zbog kojeg je bio u kućnom pritvoru

Foto: EPA

JORDANSKI kralj Abdulah i njegov polubrat princ Hamza, bivši prijestolonasljednik, prvi su se put nakon spora zajedno u javnosti pojavili u nedjelju obilježavajući 100 godina neovisnosti Jordana.

Državni mediji prikazali su monarha i druge članove kraljevske obitelji pri polaganju vijenaca pred spomenikom neznanom vojniku i počivalištima članova kraljevske obitelji u palači Raghdan u Amanu.

U ponedjeljak je kraljevski sud objavio izjavu u kojoj je Hamza potvrdio odanost kralju Abdulahu.

Time je uz medijaciju članova kraljevske obitelji riješen spor dva dana pošto je vojska upozorila da se princ upušta u akcije koje bi mogle naštetiti stabilnosti kraljevstva.

U srijedu je kralj objavio da je urota spriječena i da je Hamza "pod njegovom skrbi" zajedno sa svojom obitelji.

Međutim, pojavila su se nagađanja o Hamzinoj sudbini jer je bio odsutan iz javnosti otkako je 3. travnja  objavljen video u kojem kaže da je u kućnom pritvoru.

Vlada je prošli tjedan rekla da je spriječila destabilizirajuću urotu u koju je bio uključen princ Hamza i da su istrage otkrile aktivnosti Hamze i drugih usmjerene protiv stabilnosti i sigurnosti kraljevine u kontaktu sa "stranim stranama".

Hamza je bio prvi u redu nasljeđivanja jordanskog trona sve do 2004., kada je kralj za prijestolonasljednika odredio svog sina princa Huseina. 

Susjedi i saveznici Jordana izrazili su solidarnost s kraljem Abdulahom. 

Smatra se da je Jordan jedna od najstabilnijih zemalja na Bliskom istoku. 

Ranije se dio oporbe okupljao oko princa Hamze, što je izazvalo zabrinutost jordanskog kralja.

Pročitajte više