Još danas ćemo se pržiti na +35: Stižu bura i zahlađenje, a moguće su i jače oluje

Foto: 123rf

U NOVI tjedan ušli smo sa suncem i vrućinama. Tijekom ponedjeljka diljem Jadrana izmjerene su temperature mora od 26 do čak 28°C, stoga je upitno koliko je moguće osvježiti se u tako zagrijanom moru.  Najviše dnevne temperature zraka diljem Hrvatske bile su od 30 do vrlo vrućih 36°C ponegdje u Dalmatinskoj zagori.

Crometeo donosi prognozu vremena za ostatak tjedna.

JADRAN:

Srijeda će biti većinom sunčana, ali se u drugom dijelu dana, a osobito navečer, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana očekuje umjereno naoblačenje, rijetko gdje uz mogućnost grmljavinskog pljuska. Na većem dijelu Jadrana puhat će slabo do umjereno jugo, a na moru sjevernog Jadrana povremeno i jako. Navečer na sjevernom Jadranu okretanje vjetra na umjeren do jak lebić. Noć će biti neugodno topla i sparna s temperaturama većinom od 22 do čak 29°C. Najviše dnevne temperature od 29°C ponegdje na sjevernom Jadranu do 35°C u dolini Neretve.

Četvrtak će biti najnestabilniji dan tjedna. Bit će promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Najviše suha vremena bit će na jugu Dalmacije, a oborina najviše na sjevernom Jadranu. Oborine će biti pljuskovite naravi i vrlo neravnomjerno raspoređene. Ponegdje će pasti tek zanemarive količine, a osobito je mjestimice na sjevernom Jadranu moguće jako grmljavinsko nevrijeme, ponegdje uz tuču. Na sjevernom Jadranu će zapuhati umjerena bura koja će tijekom dana sve više jačati, osobito podno Velebita. U Dalmaciji još samo u početku jugo, zatim vjetar zapadnih smjerova i tramontana koja pri prolasku fronte može imati olujne udare. Pad temperature počet će već u prvom dijelu dana i dogodit će se prvo na sjevernom Jadranu gdje će zahlađenje biti najizraženije, a danju će se osvježenje proširiti na cijelu Jadran. U ranim popodnevnim satima temperature zraka će biti od 17°C ponegdje u zaleđu Kvarnera do 29°C u dolini Neretve. Navečer posvuda daljnji pad temperature zraka.

U petak na sjevernom Jadranu pretežno sunčano i suho. U Dalmaciji promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Sunčanije u sjevernoj Dalmaciji, a promjenjivije će biti u srednjoj i južnoj, gdje će povremeno biti malo kiše ili pljuskova s grmljavinom. Posvuda će zapuhati bura koja će danju jačati pa će na mnogim predjelima obale imati olujne udare, a podno Velebita i orkanske udare preko 130 km/h. Petak će biti najsvježiji dan tjedna s najvišim dnevnim temperaturama od 19°C ponegdje u Zagori do 27°C na jugu Dalmacije.

U subotu će na većem dijelu Jadrana biti pretežno vedro i suho. Samo su još ujutro u Konavlima mogući slabi pljuskovi. Puhat će bura i tramontana koja će još ujutro imati olujne udare, a postupno će slabiti u drugom dijelu dana. Noć i jutro bit će svježi. Minimalne temperature zraka u zaobalju od 12 do 17°C, uz obalu i na otocima od 17 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 23 do 28°C.

Nedjelja donosi pretežno vedro vrijeme. Tramontana će biti u daljnjem slabljenju, pa će biti tek slaba do umjerena, na moru popodne pojačana do jaka. Jutro i noć još malo svježiji u odnosu na subotu, danju daljnje zatopljenje s najvišim dnevnim temperaturama od 26 do 31°C.

UNUTRAŠNJOST:

U srijedu očekujemo djelomično sunčano, vruće i sparno vrijeme. Tijekom dan sve je veća mogućnost za grmljavinske pljuskove, a ponegdje je moguće i olujno nevrijeme, nadajmo se da neće biti tuče. Vjetar većinom slab, u Lici i Gorskom kotaru do umjeren jugozapadni, a na sjeveru zemlje do umjeren sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 23, a najviša dnevna između 30 i 35°C, na krajnjem sjeverozapadu i u gorskim područjima malo niža.

Četvrtak će biti osjetno hladniji, lakše ćemo disati. Očekujemo dosta oblaka, mjestimice uz kišu ili pljuskove s grmljavinom, a osobito je u Slavoniji još moguće i jače nevrijeme. Mjestimice je moguća i obilnija kiša. Puhat će umjeren vjetar sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 20, a danju će u zapadnim područjima biti većinom do 20°C, a na istoku još ponegdje oko 25 Celzijevih stupnjeva ili malo iznad.

Još bi se i tijekom petka i subote nad nama zadržavao taj svježiji zrak. Vrijeme će biti prohladno, a očekujemo i dosta naoblake. Povremeno može biti kiše ili pljuskova, ponegdje praćenih i grmljavinom. U trenutku izrade ove prognoze još nije bila sigurna količina kiše, ali valjda će svi koji ju trebaju biti zadovoljni do subote… I dalje će puhati sjeverni vjetrovi, ali će tijekom subote postupno oslabjeti. Temperatura zraka vjerojatno neće puno preko 20 Celzijevih stupnjeva. To će biti dosta svježe vrijeme za sredinu srpnja…

U nedjelju više sunca i ponovno malo toplije. Još ponegdje može pasti malo kiše ili neki kraći pljusak. Vjetar uglavnom slab. U jutarnjim satima ponegdje je moguća sumaglica, a danju će uz sunčana razdoblja opet biti toplije pa bi dnevna temperatura u nedjelju opet mogla narasti do 25 Celzijevih stupnjeva.

Za ponedjeljak su prve naznake za većinom suho, djelomično sunčano i malo toplije.

Pročitajte više