Tko je Paul Whelan, Amerikanac osuđen na 16 godina u ruskom zatvoru? Nije razmijenjen

AMERIČKA košarkaška zvijezda Brittany Griner oslobođena je iz ruskog zatvora nakon deset mjeseci i danas je stigla u SAD. Američka je vlada uspjela ispregovarati njezino oslobođenje u sklopu razmjene zatvorenika, a iz svojih su zatvora pustili ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta.

Očekivalo se da će uz Griner biti razmijenjen još jedan američki državljanin, bivši marinac Paul Whelan, koji je uhićen u Moskvi 2018. Iz američke su vlade na kraju izvijestili da on nije bio dio pregovora za razmjenu zatvorenika jer Rusi njegov slučaj drugačije tretiraju.

Tko je Paul Whelan?

Paul Whelan je 52-godišnji bivši marinac koji je postao izvršni direktor korporativne sigurnosti, a u Rusiji je osuđen za špijunažu i služi kaznu od 16 godina u ruskom zatvoru.

Whelan ima državljanstvo četiri zemlje, Sjedinjenih Država, Kanade, Britanije i Irske, a bio je bivši zamjenik šerifa i nekoliko je puta bio u Iraku kao aktivni rezervist. Otpušten je iz marinaca 2008. godine zbog lošeg vladanja nakon što je osuđen za krađu, piše The Washington Post.

Whelan je potom proveo više od desetljeća radeći kao stručnjak za korporativnu sigurnost. U vrijeme uhićenja bio je direktor korporativne sigurnosti u BorgWarneru, dobavljaču automobilskih dijelova sa sjedištem u Michiganu.

Zašto je Whelan osuđen?

Whelan je u lipnju 2020. osuđen na 16 godina teškog rada u ruskom zatvoru zbog špijunaže. Za suđenje je tvrdio da je politički motivirano i da je pojačalo napetosti između SAD-a i Rusije. Njegov odvjetnik, Vladimir Zerebenkov, rekao je da je Whelan nesvjesno primio USB koji je sadržavao "državne tajne" dok je bio u posjetu Rusiji na vjenčanju 2018. Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je tada da je Whelan uhvaćen "na djelu" tijekom špijunske misije.

Whelan je uhićen 28. prosinca 2018. u hotelu u Moskvi. Prilikom uhićenja je tvrdio kako je mislio da USB koji je dobio od poznanika sadrži fotografije s odmora. Whelan, njegova obitelj i američka vlada nekoliko su puta izjavili da su optužbe neutemeljene i da mu je namješteno. Na dan objave presude Whelan je u sudnici vikao da se Rusija "osjeća nemoćnom u svijetu pa uzima političke taoce".

Radi u tvornici odjeće

Whelan je zatočen u Rusiji gotovo četiri godine, a u kolovozu 2020. poslan je u kaznenu koloniju IK-17 u regiji Mordovia u Rusiji. U intervjuu za ABC News u studenom 2020. Whelan je opisao mjesto kao "jako, jako staro. Vrlo je mračno. Dosta oronulo". Bivši marinac je rekao da je živio u "prilično pretrpanim" prostorima i procijenio da je u njegovoj zgradi bilo 50 do 60 ljudi. Opisao je druge zatvorenike kao "prilično gostoljubive".

Za vrijeme robije Whelan radi u tvornici odjeće. Njegova jutra počinju u 6 sati i rutina mu je monotona, ali pisanje pisama i čitanje knjiga pomoglo mu je da to preživi, rekao je. Također je rekao za CNN da stalno kašlje i da je primijetio da je dobivanje medicinske skrbi tamo jako teško, nekada čak i namjerno onemogućeno.

Prošle je godine proveo mjesec dana u samici. Zabrinutost za Whelana ponovno se javila u studenom nakon što više od tjedan dana nije mogao kontaktirati svoju obitelj, a ruske su vlasti tvrdile da je poslan u bolnicu. Stupio je u kontakt sa svojim roditeljima 2. prosinca.

Nakon vijesti o puštanju Griner američki dužnosnici izrazili su žaljenje što ne mogu osigurati oslobađanje Whelana, ali su rekli da nastavljaju s naporima.

Njegov slučaj drugačiji

Predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da su svi pokušaji do sada propali jer je Rusija odlučila tretirati Whelanov slučaj "drugačije" s obzirom na prirodu optužbi za špijunažu. Biden je te optužbe nazvao "potpuno nelegitimnima". Dodao je da njegova administracija "nije zaboravila Paula Whelana" i obećao da će "nastaviti pregovarati u dobroj vjeri za njegovo oslobađanje".

Whelan je jučer rekao da je "veoma razočaran" što vlada nije učinila više da osigura njegovo oslobađanje, "posebno jer se bliži četvrta godišnjica uhićenja". "Uhićen sam zbog zločina koji se nikada nije dogodio”, rekao je u telefonskom intervjuu za CNN iz udaljene ruske kaznene kolonije u kojoj je zatvoren. "Ne razumijem zašto još uvijek sjedim ovdje."

Whelanovi ruski odvjetnici također su izrazili žaljenje što njihov klijent nije bio uključen u razmjenu. Tijekom ljeta, izvješća su pokazala da je američka vlada pokušavala ispregovarati oslobađanje Grinera i Whelana u zamjenu za Bouta. "Ne znamo točno zašto [nije dodan], možda zato što je previše vrijedan za razmjenu, pa su ga odlučili zadržati duže", rekla je jedna od njegovih odvjetnica.

Ovo je drugi put da su Whelana izostavili iz razmjene zatvorenika između Moskve i Washingtona. Ranije ove godine Amerikanac Trevor Reed, bivši marinac koji je uhićen 2019., razmijenjen je za Konstantina Jarošenka, ruskog pilota koji je osuđen za krijumčarenje droge na 20 godina zatvora u SAD-u.

Pročitajte više