Još se ne zna uzrok masovnog pomora ribe u Odri: "Rijeka će se oporavljati godinama"

Foto: EPA

NJEMAČKI i poljski dužnosnici pokušavaju utvrditi uzrok masovnog pomora ribe duž rijeke Odre, koja teče između tih dviju zemalja.

Tisuće mrtvih riba pojavljuju se duž stotina kilometara rijeke od kraja prošlog mjeseca. Pretpostavlja se da je u vodu dospjela živa, iako točna kemikalija ostaje nepoznata unatoč testovima.

Ljudima je rečeno da izbjegavaju rijeku zbog upozorenja njemačke vlade o ekološkoj katastrofi. Ali aktivisti su optužili vlasti u obje zemlje da nisu uspjele surađivati ​​kako bi brzo odgovorile na katastrofu i zaštitile ljude.

Poljski premijer: Odra će se oporavljati godinama

U petak je poljski premijer Mateusz Morawiecki otpustio dvojicu dužnosnika za zaštitu okoliša zbog načina na koji su postupili u vezi s incidentom. Objasnio je da se u početku pretpostavljalo da je problem lokalni, ali se kasnije pokazalo da je vrlo velikog razmjera.

Rijeci bi mogle trebati godine da se oporavi, dodao je Morawiecki. Sugerirao je da su ogromne količine kemijskog otpada bačene u plovni put, bez obzira na rizike za divlje životinje. Njemačka ministrica okoliša Steffi Lemke pozvala je na sveobuhvatnu istragu incidenta rekavši da vlasti odlučno rade na otkrivanju uzroka.

Ugroženi su i dabrovi, ptice, patke...

Odra se općenito smatra čistom rijekom koja djeluje kao dom za četrdeset domaćih vrsta riba. No dužnosnik u njemačkoj istočnoj pokrajini Brandenburg rekao je da rezultati ispitivanja pokazuju povećanu razinu kisika u vodi, što ukazuje na prisutnost strane tvari.

Dabrovi, ptice i patke također su ugroženi. Naznake da je Odra bila kontaminirana živom su zabrinjavajuće, smatraju stručnjaci.

Pročitajte više