Javni istup Josipe Rimac pred Remetincem je za anale

Foto: Borna Filic/PIXSELL

BIO je to javni istup za anale.

Bivša "kninska kraljica", istaknuta HDZ-ovka i nekadašnja državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac izašla je nakon četiri mjeseca iz Remetinca, u kojem je završila pod optužbom organiziranja razgranate koruptivne hobotnice koja prožima sve nivoe vlasti, od državnog do lokalnog.

Josipa Rimac nije ustvrdila da je nevina

Rimac nije htjela odgovarati na konkretna pitanja koja se tiču optužbi na njezin račun, izbjegla je odgovor na pitanje kako je našla uređaj za prisluškivanje u svom autu, nije ni jasno i glasno ustvrdila da je u svemu tome nevina i da će to dokazati na sudu, ali je zato rado govorila o najvećoj ljubavi svog života - HDZ-u.

>> VIDEO Pogledajte izlazak Josipe Rimac na slobodu: Zar bih ja mogla nekoga optužiti?

Upitana da komentira to što je izbačena iz stranke, Rimac je požurila objasniti da je ona sama čim je saznala za istragu zatražila isključivanje iz stranke.

Ljubav prema HDZ-u

Na pitanje je li ju netko od dojučerašnjih kolega razočarao rekla je: "Nema vam tu razočarenja, život je takav. Morate biti svjesni da pozicije, titule i funkcije donose neke prijatelje, a samim time, kad izgubite pozicije i titule, ih i odnose. Ali najvažnije je da uz ime i prezime vam ostane vaša obitelj i istinski prijatelji."

Posebno je bio zanimljiv odgovor Josipe Rimac na novinarsko pitanje hoće li nekoga optužiti. U tom je trenutku skinula sunčane naočale koje je dotad nosila.

"Zar vam ja izgledam kao da bih nekoga optužila? Pa ja volim sve ljude, sve moje prijatelje, sve moje stranačke kolege, a i one koji nisu dio stranke kojoj sam formalno pripadala, a srcem uvijek", rekla je Rimac svetačkom intonacijom.

Njenu ljubav prema HDZ-u nije teško razumjeti, s obzirom na to da joj je ta stranka omogućila društveni, politički i ekonomski uspon o kakvom građani Hrvatske izvan HDZ-a samo mogu sanjati. Rimac je utoliko nepatvoreni proizvod HDZ-a i socijalizacije kakvu ova stranka nudi, ona je skoro pa doslovno političko čedo HDZ-a, koji ju je za gradonačelnicu Knina kandidirao u njenim dvadesetim godinama.

Mafijaška omerta

Dapače, zahvaljujući tome što ju je HDZ postavio za državnu tajnicu, iako su se za njom već vukle razne afere, Rimac je zatražila i da prima plaću još godinu dana, što znači da će joj porezni obveznici plaćati da na miru priprema svoju obranu za neugodan proces koji slijedi. Tako je to s HDZ-ovcima, ljubav prema domovini ili stranci uvijek je usko povezana s materijalnom koristi.

No, pravi razlog njenog isticanja da nikoga neće optužiti i da voli sve svoje stranačke kolege bio je taj da Josipa Rimac vrhu HDZ-a signalizira kako se u vezi nje ne trebaju brinuti. Neće propjevati, neće cinkati. Omerta ostaje na snazi, što je za mafijašku stranku poput HDZ-a ključno. 

Rimac je svojim istupom pred novinarima koji su je dočekali ispred Remetinca primarno komunicirala sa svojom strankom, a ne s javnošću, pažljivo kalibrirajući poruke koje šalje. Nije tu bilo ni ogorčenja ni prijetnji, već samo ljubav. Zna se za koga.

Za Božinovića je sve to normalna reakcija

Da je poruka primljena može se zaključiti iz odgovora koji je na novinarsko pitanje Rimac samo par sati kasnije dao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, gostujući u Dnevniku Nove TV.

>> Božinović o izlasku Josipe Rimac iz zatvora: Nije me iznenadila pomirljiva reakcija

Na pitanje da komentira izlazak Josipe Rimac iz Remetinca, kao i njenu pomirljivu reakciju, Božinović je rekao da ga nije iznenadila.

"Mislim da je to normalna reakcija", zaključio je Božinović.

Da, to je normalna reakcija u filmovima poput Coppolina "Kuma" ili Scorseseovih "Dobrih momaka", u kojima je za opstanak ključno držati jezik za zubima i nikada nikoga iz vlastite mafijaške obitelji ne cinkati, ali je teško povjerovati da je to normalna reakcija za nevino optužene ljude koji nisu ni članovi HDZ-a.

Upute za HDZ-ovce uhvaćene u korupciji

Božinović je svojoj donedavnoj stranačkoj kolegici zapravo upućivao pohvalu na njeno držanje u pritvoru, pred istražiteljima i medijima, sugerirajući usput i ostatku članstva kako se trebaju ponašati kad ih konačno uhvate u pljački države. O HDZ-u trebaju govoriti u superlativima, širiti ljubav prema stranačkim kolegama i, najvažnije od svega, nikoga drugog ne optužiti. Važno je da ostali HDZ-ovci mogu na miru nastaviti svoje pljačkanje, a ne da ih se sa sobom povlači u još jednu pravosudnu trakavicu na kraju koje uopće nije garantirano da će Rimac biti osuđena. Zapravo, što manje optužuje, veće su šanse da će se na sudu izvući. Pokajnike u HDZ-u nitko ne voli.

Rimac naravno nije nikakav izuzetak, ona samo poštuje nepisane norme unutar HDZ-a, kao i nedavno uhićeni saborski zastupnik Dražen Barišić, koji je taman prije uhićenja stavio mandat u mirovanje kako bi HDZ-u i premijeru Andreju Plenkoviću omogućio zadržavanje većine od 76 ruku u saboru. Iz ljubavi prema HDZ-u, je l’.

>> Usred najveće frke u životu HDZ-ovac Barišić se sjetio staviti mandat na mirovanje

Optužena za korupciju i ministar policije u potpunom suglasju

U svakom slučaju, tako su donedavni stranački kolege Rimac i Božinović proćaskali preko medija, pokazavši potpuno suglasje i razumijevanje.

Pritom ipak opasno upada u oči da je to suglasje postignuto između optužene za korupciju i aktualnog potpredsjednika vlade i ministra policije. Stoga preostaje samo još jednom citirati Božinovića: nije iznenađenje, to je normalna reakcija.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više