Josipović i Kosor krajem ožujka putuju na ekonomski samit u SAD

VLADA američke savezne države Maryland u ime savezne administracije SAD-a organizirat će 23. i 24. ožujka u Baltimoreu samit političkih lidera i poslovnih ljudi država Zapadnog Balkana sa sadašnjim i potencijalnim partnerima iz vodeće ekonomske sile svijeta poput Boeinga, Lockhead Martina, Cuscoa i McCormicka.

Kako javlja srpski Danas prema najavi organizatora, na toj konferenciji, prvoj te vrste, pojavit će se gotovo svi pozvani lideri iz regije: Pahor, Josipović i Kosor, Izetbegović, Vujanović, Gruevski, Thaqi i Topi. U Baltimoreu, međutim, neće biti najviših predstavnika Srbije, Borisa Tadića i Mirka Cvetkovića. Američki domaćini, koliko se moglo vidjeti i čuti ovih dana, razočarani su, mada ne i posebno iznenađeni nesudjelovanjem srpskih čelnika. Time se nastavlja njihova politika bojkotiranja svih međunarodnih manifestacije na kojima sudjeluju predstavnici Kosova.

Amerika zabrinuta zbog tvdog političkog stava u Beogradu

Guverner Marylanda Martin O’Malley uputio je početkom veljače poziv najvišim predstavnicima i ministrima država u regiji, a i State department je aktivno uključen u pripreme i organizaciju tog skupa koji će se prvenstveno baviti pitanjima američkih investicija i suradnje u resorima energetike, vojne industrije, turizma, transporta i informatičke tehnologije.

S američke strane je poslije uzaludnog iščekivanja da je tvrdi politički stav Beograda u međuvremenu možda ipak malo smekšao u suočavanju sa neminovnom balkanskom i međunarodnom realnošću - ovih dana izražena javna zabrinutost zbog najavljenog odsustva čelnika Srbije s predstojeće značajne ekonomske konferencije u Baltimoreu.

Pročitajte više