Josipović kod "prvog ustaškog logora": Gradit će se srušeni antifašistički spomenici

PREDSJEDNIK Ivo Josipović danas je bio na spomen-području Jadovno nedaleko od Gospića gdje je održana komemoracija za žrtve prvog ustaškog logora i gdje je ubijeno između 30 i 40 tisuća Srba, Židova, Roma i Hrvata.

Komemoraciju na Jadovnom su organizirali Srpsko narodno vijeće, Koordinacija židovskih općina, Udruženje Jadovno 41. iz Banje Luke i Savez antifašističkih borca. "U Hrvatskoj još nismo do kraja osvijestili i valorizirali svoju povijest i previše je onih koji relativiziraju važnost antifašističke borbe. Previše je srušenih spomenika, previše je zaboravljenih žrtava. No, i tu se stvari mijenjaju i mijenjat će se i više", kazao je u svom govoru Josipović.

Partizanska borba je temelj hrvatske državnosti

Predsjednik je podsjetio kako su hrvatski antifašizam i partizanska borba temelji hrvatske državnosti, koji su svoj suvremeni nastavak imali u pravednom i obrambenom Domovinskom ratu koji je doveo do uspostave samostalne i demokratske Hrvatske.

U ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista Mirko Mećava je kazao da "pod sintagmom zločin je zločin, hrvatski i srpski nacionalšovinisti već godinama forsiraju izjednačavanje zlodjela partizana s ustašama i četnicima, antifašističkog NOB-a s NDH, Josipa Broza Tita s Pavelićem, Jasenovca s Bleiburgom".

"Poruka mira i ljubavi"

U Jadovnom je danas položio vijenac i Mlađan Đorđević u ime srpskog predsjednika Borisa Tadića te istaknuo da se na to mjesto treba dolaziti s ljubavlju, a ne mržnjom. "Smatram da u spomen na žrtve Jadovna trebaju dolaziti Srbi, Hrvati, Židovi i drugi radi zajedničkih poruka mira i ljubavi", kazao je Đorđević. Na komemoraciji u Jadovnom je bila i majka srpskog predsjednika Borisa Tadića, Nevenka Tadić. Zbog nedopuštenih obilježja jedna osoba je privedena.

Aleksanda M. iz Beograda je na Prekršajnom sudu u Gračacu kažnjena sa 300 kuna zbog nošenja neprimjerenih obilježja. 20-godišnjakinja je u Jadovno došla sa crnom srpskom kapom na kojoj je bio grb Republike Srbije. Djevojku je na neprimjerenu kapu prije skupa upozorio pravoslavni svećenik te ju je ona skinula, a malo kasnije ju je privela policija.

Pročitajte više