Josipović: Možemo i moramo Hrvatsku oduzeti mafijašima!

"MOGU reći da svijet zaista jest lijep i moramo iskoristiti ono što on nudi i da ne moramo reći kako je Lijepa naša zemlja mafijaša. Ona to ne smije biti. Ja sam optimist i vjerujem da možemo i moramo Hrvatsku oduzeti mafijašima", rekao je danas Josipović na otvorenju osječkog sajma.

"Ovaj sajam u Osijeku sjajno je organiziran već 13. put. Ako želimo da on bude simbol, prekretnica i nagovještaj boljeg doba u gospodarstvu, školstvu, znanosti, medicini, sportu, kulturi... onda zaista moramo mafijašima reći ne", kaže Ivo Josipović.

S dokazom da mafija u Hrvatskoj postoji predsjednik se, kako kaže, sreće i u medijima. Iz medija je saznao da mafija kontrolira hrvatski nogomet, a i tijekom govora u Osijeku se referirao na novinski tekst koji mu je privukao pozornost. "Jučer sam čitao neki tekst koji kaže 'izmišljaj da nema mafijaša'. Ima ih. I oni su najveća šteta i vama gospodarstvenicima", poručuje Josipović.

"Zadaća države, mene kao predsjednika i svih koji obnašaju vlast, jest da mafijašima kažemo ne. Također, moramo prestati smetati gospodarstvenicima. Država mora stvoriti dobre uvijete. To je odgovornost, to je bit reforme. Reforma mora pobuditi optimizam i omogućiti ljudima da svojim radom dobro i pošteno žive zahvaljujući znanjima, sposobnostima i vještinama koje posjeduju", zaključio je Josipović u svom govoru na otvorenju sajma.

Predsjednik odgovorio Mamiću: O nogometu ne znam puno, ali sam zato profesor kaznenog prava

Obračun s mafijom na svim razinama Josipović je nastavio i u kasnijem razgovoru s novinarima. Ponovo se priča okrenula prema nogometu, odgovor od predsjednika dobio je Zdravko Mamić. Dinamov izvršni dopredsjednik jučer je kazao da šef države nama pojma o čemu govori kada kaže da nogometom drma mafija.

"Pošteno govoreći, ja o nogometu u usporedbi s Mamićem doista znam jako malo. Ali kao profesor kaznenog prava znam nešto drugo. Mene je gospodin Mamić pogrešno shvatio; ja nisam govorio o nogometu već o kriminalu i mafiji. Nogomet je jedna stvar, a namještanje utakmica, neplaćanje poreza i neredi na terenima su nešto sasvim drugo. To nije nogomet. Ali ja dobro znam što sam rekao, ne mora se gospodin Mamić oko toga zabrinjavati", kaže Josipović.

Josipović se prije puta u SAD sastao s Igorom Štimcem. S obzirom da je upravo za vrijeme boravka u inozemstvu izjavio da mafija caruje u hrvatskom nogometu, novinare je zanimalo je li predsjednika upravo Štimac upozorio na taj problem. "Gospodina Štimca ja jedva i poznajem, on me samo došao obavijestiti o nekim stvarima. A ja od svihj rado primam pouke i informacije", rekao je Josipović.

Pročitajte više