Josipović: Nakon lokalnih izbora mijenjala se volja birača

NAKON svibanjskih lokalnih izbora eskalirala je praksa da se naknadno mijenja volja birača, izjavio je danas u Hrvatskom saboru Ivo Josipović (SDP), predstavljajući interpelaciju kojom SDP proziva Vladu da nije učinila ništa na sprječavanju trgovine vijećničkim mjestima nakon izbora.

Ističući kako loša praksa nije vezana za jednu stranku i jednu političku opciju, Josipović upozorava da ona narušava ne samo ugled politike i političara, nego i demokratskih vrijednosti društva, a građani gube povjerenje u državnu i lokalnu vlast.

SDP se, kaže, odlučio na interpelaciju jer smatra da Vlada nije reagirala kada je nekoliko vijećnika i u javnosti progovorilo da im je nuđen novac i druge pogodnosti da prijeđu u neki od političkih tabora, kada su potpisivani ugovori koji, tvrdi, bacaju osnovanu sumnju na korupciju.

Vladinim propustom Josipović drži i to što, kao političko tijelo koje formira javno mnijenje, nije žestoko odgovorila na pojave kakve su se nakon lokalnih izbora, ističe, događale u Sisku, Karlovcu, Osijeku, Velikoj Gorici, Dubrovniku i drugim sredinama.

Vlada nema saznanja o kupovini vijećnika, no poziva sve koji znaju za korupciju da to prijave tijelima gonjenja, uzvratio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić.

Događalo se, priznaje, da izabrani vijećnici promjene mišljenja, što nije moralno, ali zakon to dopušta.

Palarić je pozvao Sabor da odbaci SDP-ovu interpelaciju.

Josipović je nabrojao SDP-ove zaključke kojima bi Sabor obvezao Vladu da poduzme konkretne mjere kako bi se na svim razinama povećala odgovornost sudionika vlasti, da se nadležna državna tijela zaduže da pokrenu postupke u svim slučajevima za koje postoji sumnja u korupciju.

Sabor bi, kaže Josipović, propisima i djelovanjem trebao postići veći stupanj transparentnosti svoga rada, naložiti temeljitu reviziju izbornog zakonodavstva, posebno financiranje stranaka, te pozvati sve sudionike izbornih procesa da poštuju volju birača.

U Saboru ugrađen uređaj za ometanje GSM signala

Uređaj za ometanje GSM signala u Sabornicu je ugrađen kako bi se osigurao normalan rad Sabora, rekao je danas na plenarnoj sjednici predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks.

Uređaj, kaže, nije ugrađen da bi se zastupnike onemogućilo da kontaktiraju sa vanjskim svijetom, niti je usmjeren protiv neke stranke.

Šeks je time, za rasprave o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade, reagirao ne primjedbu Ingrid Antičević-Marinović (SDP) o isključenosti zastupnika od vanjskog svijeta.

Sabor, istaknuo je Šeks, u tom pogledu samo slijedi praksu kakvu koriste i drugi europski parlamenti.


To će tako biti, sviđalo se to nekome ili ne, najavio je Šeks, podsjetivši da su se neki zastupnici oglušili na jasno istaknute zabrane i višekratna upozorenja da korištenjem mobitela u sabornici ometaju normalan rad Sabora.

Sabor je nastavio sinoć započetu raspravu o Interpelaciji o radu Vlade kojom Klub zastupnika SDP-a upozorava na, kako kažu, zaustavljanje razvoja Hrvatskih željeznica (HŽ).

SDP-ovci ostaju pri tvrdnji da je Vlada u dvije godine mandata zapustila HŽ te da ne ulaže dovoljno u modernizaciju željeznica.

Saborska većina pak uzvraća da Vlada nije odustala od modernizacije HŽ-a, da su ulaganja u tu tvrtku u protekle dvije godine rasla, te da je prekinuta praksa zaduživanja za potrebe tekuće likvidnosti.

Pročitajte više