Josipović u Ahmićima: Nadam se da se tako nešto neće više nikad ponoviti

IVO JOSIPOVIĆ jutros je oko pola 11 došao u Ahmiće te je položio vijenac pred spomenik žrtvama koje su smaknute 16. travnja 1993. godine. Na vijencu je pisalo "Nevinim žrtvama, predsjednik Republike". Nakon Ahmića krenuo je u Križančevo Selo gdje je također odao počast  žrtvama muslimansko-hrvatskog sukoba. U Josipovićevom društvu bio je i  kardinal Vinko Puljić te reis-ul-ulema Mustafa Cerić.

BiH mediji pozitivno o posjetu Ive Josipovića

Mediji u BiH posvetili su puno pažnje posjetu predsjednika Ive Josipovića toj zemlji i njegovom obraćanju zastupnicima BiH parlamenta, a u većini izvještaja ističe se njegova osuda zločina počinjenih tijekom rada i isprika zbog sudjelovanja Hrvatske u podjeli BiH 90-ih godina prošloga stoljeća.

Banjolučke Nezavisne novine u pozitivno intoniranom izvještaju pišu da su "raskid s prošlošću, koja je bila u znaku podjela, očuvanje mira, regionalna suradnja, ekonomski prosperitet i put ka euroatlantskim integracijama osnovne poruke koje je jučer poslao Ivo Josipović", te da je njegovo obraćanje bilo "u duhu nove politike i novog doba".

Iako se, kako se navodi, Josipović osvrnuo i na nedavnu prošlost i uputio ispriku za zločine počinjene u BiH, ipak je, dodaje se, poručio da "umjesto prijašnjih sukoba i konfrontacija mora početi novo doba koje traži novu politiku".

Špirić: Organizatori su se potrudili da Josipovićev posjet bude neuspješan

I sarajevsko Oslobođenje donosi naglaske iz Josipovićevog govora pred parlamentom i izjave nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem, Nebojšom Radmanovićem i Željkom Komšićem.

Pozitivnu sliku Josipovićeva posjeta susjednoj državi potrudio se razbiti predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić, koji je novinarima u Banjoj Luci danas izjavio kako smatra da su "oni koji su planirali posjet Ive Josipovića Bosni i Hercegovini zapravo učinili sve da on bude neuspješan" te da bi volio da je posjet bio "mnogo bolje pripremljen, jer je interes i BiH i Hrvatske da ih imaju".

Špirić smatra kako bi Josipović trebao pokazati "svoju politiku prema Srbima u Hrvatskoj, koji su jedini izašli kao narod, a vraćaju se kao nacionalna manjina" te da vjeruje da će hrvatski predsjednik "učiniti sve da Srbi dođu do svog predratnog statusa".

Navodi i da mu je žao što je Josipović donio odluku da posjeti samo bošnjačka i hrvatska stratišta te da je mogao prošetati i do sarajevske Dobrovoljačke ulice, u kojoj je trebao, prema njegovom mišljenju, odati počast i srpskim žrtvama zločina koji je tamo izvršen.

Pročitajte više