Josipović: Vlada mora donijeti odluku koja je dobra za INA-u, ali i našu europsku budućnost

PREDSJEDNIK Hrvatske Ivo Josipović otišao je u službeni posjet Mađarskoj, a jedna od tema koja će dominirati njegovim rasporedom bit će spor dviju vlada o stjecanju više od 49 posto dionica Ine.

U tom pogledu već je razgovarao s mađarskim predsjednikom Palom Schmittom, s kojim se složio da se spor oko vlasništva nad Inom mora riješiti u skladu s europskim pravilima. Dvojac je na zajedničkoj konferenciji istaknuo i kako sumnje u korupciju prilikom privatizacije ove firme trebaju istražiti i hrvatski i mađarski organi.

"Hrvatska vlada sad želi ograničiti udio vlasništva, a mi na to nemamo utjecaja. Međutim, takve se odluke ipak moraju donositi u skladu s europskim propisima", kazao je mađarski predsjednik.  Osim toga, Schmitt je dodao kako je mađarska strane spremana provesti potpunu istragu o ovom predmetu, to jest sumnjama da je bivši premijer Ivo Sanader primio mito od uprave MOL-a kako bi Mađari stekli upravljačka prava u INA-i.

Predsjednik Josipović je pak kazao kako je uvjeren da će se hrvatska vlada prije donošenja spornog zakona o ograničenju vlasništva nad INA-om  ipak prvo konzultirati s Bruxellesom.

"Vjerujem da će vlada postupiti na način koji je najbolji za INA-u, ali i našu europsku budućnost. Hrvatska neće poduzimati nešto što se kosi s pravilima tržišnog natjecanja, pa će se slučaj MOL-a i INA-e riješiti prema načelima pravde i pravne države", zaključio je Josipović.

Pročitajte više