Josipović: Vladimir Gredelj je jedna od većih štetočina hrvatskog pravosuđa

"VLADIMIR GREDELJ je jedna od većih štetočina u hrvatskom pravosuđu. Jedan je od onih 'revolucionara' koji su devedesetih najviše utjecali na slom pravosuđa, a danas se maskirao u velikog demokrata", rekao je predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za Večernji list u kojem je dao vlastito pojašnjenje slučaja Predraga Matvejevića.

> Predsjednik Josipović smiruje europske intelektualce: Predrag Matvejević ne ide u zatvor

> Matvejević ipak ne ide u zatvor zbog klevete?

> Europski intelektualci na nogama: Predrag Matvejević ne smije u zatvor

Podsjetimo, Gredelj inače bivši predsjednik Udruge hrvatskih sudaca i bivši član HHO-a, rekao je za Matvejevića da je iskoristio svoju progonjenost kako bi prodao više "Mediteranskih brevijara". Prema Gredeljevom tumačenju Matvejević je osudio sam sebe da bi ispao žrtva jer istina je da ga je Općinski sud proglasio krivim, međutim Matvejević je imao mogućnost ulaganja žalbe koju nije iskoristio.

Gredelj posljednjih dana nije štedio kritike ni na račun predsjednika Josipovića koji je Matvejevića u jeku napada imenovao za svoga osobnog izaslanika u međunarodnoj frakofonskoj organizaciji. Gredelj je posebno zamjerio Josipoviću što je preko pariškog Le Mondea o slučaju Matvejević informirao svjetsku javnost.

Nema nade za Gredelja!?

"Osobno vjerujem da se ljudi uvijek mogu popraviti pa sam na temelju nekih njegovih pozitivnih rečenica u posljednje vrijeme zaključio da se i on popravio. No očito nije. On nastavlja na isti način kako je to radio i u vrijeme predsjedničke kampanje na strani Milana Bandića, no zaboravio je, čini se, da su izbori završili", rekao je Josipović o Gredelju dodajući da je pisao Le Mondeu jer su se oni obratili pismom te izravno tražili objašnjenje cijelog slučaja.

Josipović danas kaže kako je imao puno pravo komentirati presudu Matvejeviću jer je bila pravomoćna, ali i pogrešna.

"Od prvog trenutka znam da nije mogao ići u zatvor i nisam ga imenovao da ga spasim od zatvora, već zato što mislim da je pravi čovjek za to mjesto. Da sam smatrao da ga čeka zatvor, pomilovao bih ga, a ne imenovao izaslanikom. Sigurno je isto tako da je to i neka vrste podrške, makar neizravna. Presudu koja je izrečena Matvejeviću mogu komentirati jer je pravomoćna i jasno kažem da mislim kako je posve pogrešna", rekao je Josipović priznajući da je Matvejević razmišljao o ostavci jer ga je sve pogodilo.

Branio je intelektualce od Gotovca do Tuđmana

"Matvejević je cijeli svoj život branio intelektualce, od Vlade Gotovca do Franje Tuđmana, izbačen je iz Komunističke partije zbog svoga mišljenja da je sloboda govora neupitna i kada se on osobno s nekim od onih koji govore ne slaže", rekao je Josipović.

Pročitajte više